LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO

 

ĮSAKYMAS

DĖL REKOMENDUOJAMŲ PAROS MAISTINIŲ MEDŽIAGŲ IR ENERGIJOS NORMŲ TVIRTINIMO

 

1999 m. lapkričio 25 d. Nr. 510

Vilnius

 

Įgyvendindamas Lietuvos Respublikos Seimo 1998 m. liepos 2 d. nutarimą Nr. VIII-833 „Dėl Lietuvos sveikatos programos patvirtinimo“ (Žin., 1998, Nr. 64-1842),

Tvirtinu Rekomenduojamas paros maistinių medžiagų ir energijos normas (pridedama).

 

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                                 RAIMUNDAS ALEKNA


PATVIRTINTA

sveikatos apsaugos ministro

1999 m. lapkričio 25 d. įsakymu Nr. 510

 

Rekomenduojamos paros maistinių medžiagų ir energijos normos

 

Rekomenduojamos arba fiziologinės maistinių medžiagų ir energijos normos – tai maistinių medžiagų ir energijos suvartojimo per parą kiekiai, užtikrinantys individo fiziologinius poreikius.

Rekomenduojamos paros maistinių medžiagų ir energijos normos (RPN) parengtos remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos, Šiaurės šalių, Europos Sąjungos, Anglijos, Vokietijos, JAV, Lenkijos, Rusijos rekomendacijomis dėl paros maistinių medžiagų ir energijos normų bei orientuojantis į vidutinius poreikius (VP), apskaičiuotus pagal faktišką maistinių medžiagų ir energijos suvartojimą, ir į rekomenduotinus paros poreikius (RP), užtikrinančius sveikų asmenų fiziologines reikmes. Rengiant Rekomenduojamas paros maistinių medžiagų ir energijos normas buvo vadovautasi faktiškai suvartojamais maistinių medžiagų ir energijos kiekiais, apskaičiuotais ištyrus 3000 Lietuvos gyventojų faktišką mitybą (1997 m. buvo atlikti Pasaulio sveikatos organizacijos inicijuoti Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojų faktiškos mitybos tyrimai).

Rekomenduojamos paros maistinių medžiagų ir energijos normos kūdikiams ir vaikams (iki 18 m.) pateiktos 1 ir 2 lentelėse, o suaugusiesiems – 3–6 lentelėse.

 

 

 

1 lentelė. Rekomenduojamos paros energijos ir maistinių medžiagų normos vaikams

 

Galioja iki 2001 m.

Įsigalioja nuo 2001 m.

Amžius

Lytis

Energija, kcal

Baltymai,

g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Amžius

Lytis

Energija, kcal

Baltymai

g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Iki 3 mėn.

 

Energijos kiekis = kūno svoris (kg) x 108

Baltymų kiekis = kūno svoris (kg) x 2,4

Iki 3 mėn.

 

Energijos kiekis = kūno svoris (kg) x 108

Baltymų kiekis = kūno svoris (kg) x 2,4

4-6 mėn.

 

Riebalų kiekis = kūno svoris (kg) x 4,9

Angliavandenių kiekis = kūno svoris (kg) x 13,6

4-6 mėn.

 

Riebalų kiekis = kūno svoris (kg) x 4,9

Angliavandenių kiekis = kūno svoris (kg) x 13,6

7-9 mėn.

 

Energijos kiekis = kūno svoris (kg) x 96

Baltymų kiekis = kūno svoris (kg) x 2,1

7-9 mėn.

 

Energijos kiekis = kūno svoris (kg) x 96

Baltymų kiekis = kūno svoris (kg) x 2,1

10-12 mėn.

 

Riebalų kiekis = kūno svoris (kg) x 3,7

Angliavandenių kiekis=kūno svoris (kg) x 13,6

10-12 mėn.

 

Riebalų kiekis = kūno svoris (kg) x 3,7

Angliavandenių kiekis=kūno svoris (kg) x 13,6

1-3 m.

 

1540

53

53

212

1-3 m.

 

1400

45

50

193

4-6 m.

 

1970

68

68

272

4-6 m.

 

1700

55

60

235

7-10 m.

 

2350

77

79

335

7-10 m.

 

2030

65

66

294

11-14 m.

Bern.

2750

90

92

390

11-14 m.

Bern.

2420

75

80

350

Merg.

2500

82

84

355

Merg.

2200

70

75

311

15-18 m.

Bern.

3000

98

100

425

15-18m.

Bern.

2890

95

93

396

Merg.

2600

90

90

360

Merg.

2400

80

85

329

 

2 lentelė. Rekomenduojamos paros mineralinių medžiagų ir vitaminų normos vaikams

 

 

Amžius

Lytis

Mineralinės medžiagos

Vitaminai

 

 

 

 

Ca,

mg

P,

mg

Mg,

mg

Fe,

mg

Zn,

mg

J,

mkg

C, mg

A, mkg

ret.

ekv.

E, mg

tok.

ekv.

D, mkg

B1,

mg

B2,

mg

 

B6,

mg

PP,

mg niac. ekv.

Folio rūgštis, mkg

B12,

mkg

 

Iki 3 mėn.

 

360

240

50

5

2

40

35

420

3

10

0,3

0,4

0,3

5

24

0,5

 

4-6 mėn.

 

360

240

50

5

2

40

35

420

3

10

0,3

0,4

0,3

5

24

0,5

 

7-9 mėn.

 

540

360

70

10

3

50

35

400

4

10

0,5

0,6

0,6

8

32

1,5

 

10-12 mėn.

 

540

360

70

10

3

50

35

400

4

10

0,5

0,6

0,6

8

32

1,5

 

1-3 m.

 

700

800

150

10

5

70

40

400

5

10

0,7

0,8

0,9

9

40

2,0

 

4-6 m.

 

700

800

200

10

6

90

45

500

6

5

0,9

1,0

1,2

11

50

2,5

 

7-10 m.

 

700

800

250

10

7

120

45

700

7

5

1,2

1,4

1,4

13

80

3,0

 

11-14 m.

Bern.

800

1200

350

12

15

150

50

1000

8

5

1,4

1,6

1,7

16

150

3,0

 

Merg

800

1200

300

18

12

150

50

800

8

5

1,1

1,3

1,5

13

150

3,0

 

15-18 m.

Bern.

800

1200

400

12

15

150

60

1000

10

5

1,4

1,7

2,0

18

200

3,0

 

Merg.

800

1200

300

18

12

150

60

800

8

5

1,1

1,3

1,6

14

200

3,0

Vitamino A poreikis išreikštas mkg retinolio ekvivalentų (1 mkg retinolio ekvivalento = 1 mkg retinolio arba 6 mkg beta-karotino).

Vitamino E poreikis išreikštas mg tokoferolio ekvivalentų (1 mg tokoferolio ekvivalento = 1 mg d-alfa-tokoferolio).

Vitamino D poreikis išreikštas mkg cholekalciferolio (10 mkg cholekalciferolio = 400 TV vitamino D).

Vitamino PP arba niacino poreikis išreikštas niacino ekvivalentais (1 niacino ekvivalentas = 1 mg niacino arba 60 mg triptofano).

 

3 lentelė. Rekomenduojamos paros energijos ir maistinių medžiagų normos suaugusiesiems

 

 

 

 

 

 

 

Mineralinės medžiagos

Vitaminai

Amžius

Svoris, kg

Energija,

kcal

Baltymai,

g

Riebalai,

g

Angliavandeniai*,

g

Ca,

mg

 

P,

mg

Mg,

mg

Fe,

mg

Zn,

mg

Na,

mg

K,

mg

J,

mkg

C,

mg

A, mkg

ret.

ekv.

E,

mg

tok.

ekv.

D,

mkg

B1,

mg

B2,

mg

 

B6,

mg

PP,

mg niac. ekv.

Folio rūgštis, mkg

B12,

mkg

 

Vyrams, kurių fizinio aktyvumo koeficientas 1,5

19-34m.

70

2625

66

82

407

1000

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,6

1,7

1,0

17,0

300

3,0

80

2850

71

89

442

1000

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,7

1,7

1,1

19,0

300

3,0

35-49m.

70

2550

63

79

395

1000

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,5

1,7

0,9

17,0

300

3,0

80

2700

68

84

419

1000

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,6

1,7

1,0

18,0

300

3,0

50-64m.

70

2175

54

68

337

1200

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,3

1,7

0,8

14,0

300

3,0

80

2400

60

75

372

1200

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,4

1,7

0,9

16,0

300

3,0

Moterims, kurių fizinio aktyvumo koeficientas 1,5

19-34m.

55

1950

49

61

302

1000

900

300

15,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,2

1,4

0,7

13,0

300

3,0

65

2250

56

70

349

1000

900

300

15,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,4

1,4

0,8

15,0

300

3,0

35-49m.

55

1950

49

61

302

1000

900

300

15,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,2

1,4

0,7

13,0

300

3,0

65

2100

53

65

325

1000

900

300

15,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,3

1,4

0,8

14,0

300

3,0

50-64m.

55

1800

45

56

279

1200

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,1

1,4

0,7

12,0

300

3,0

65

1950

49

61

302

1200

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,2

1,4

0,7

13,0

300

3,0

Nėščios

 

plius 300

plius 6-10

 

 

1200

1200

350

25,0

15,0

1500

2500

180

80

plius

200

plius

2,0

10,0

1,3

plius

0,3

2,0

15,0

400

4,0

Maitinančios

 

plius

500

plius

6-10

 

 

1200

1200

380

20,0

15,0

1500

2500

200

100

plius

400

plius

4,0

10,0

1,4

plius

0,5

2,0

16,0

480

4,0

* Iš jų mono- ir disacharidų (cukrų) – ne daugiau kaip 10% maisto davinio energinės vertės.

Baltymai privalo sudaryti 10-15%, riebalai – 28-30%, angliavandeniai – 55-62% paros maisto davinio energinės vertės.

Vitamino A poreikis išreikštas mkg retinolio ekvivalentų (1 mkg retinolio ekvivalento = 1 mkg retinolio arba 6 mkg beta-karotino).

Vitamino E poreikis išreikštas mg tokoferolio ekvivalentų (1 mg tokoferolio ekvivalento = 1 mg d-alfa-tokoferolio).

Vitamino D poreikis išreikštas mkg cholekalciferolio (10 mkg cholekalciferolio = 400 TV vitamino D).

Vitamino PP arba niacino poreikis išreikštas niacino ekvivalentais (1 niacino ekvivalentas = 1 mg niacino arba 60 mg triptofano).

 

4 lentelė. Rekomenduojamos paros energijos ir maistinių medžiagų normos suaugusiesiems

 

 

 

 

 

 

 

Mineralinės medžiagos

Vitaminai

Amžius

Svoris, kg

Energija,

kcal

Baltymai,

g

 

Riebalai,

g

Angliavandeniai*,

g

Ca,

mg

 

P,

mg

Mg,

mg

Fe,

mg

Zn,

mg

Na,

mg

K,

mg

J,

mkg

C,

mg

A, mkg

ret.

ekv.

E,

mg

tok.

ekv.

D,

mkg

B1,

mg

B2,

mg

 

B6

mg

PP, mg niac. ekv.

Folio rūgštis, mkg

B12,

mkg

Vyrams, kurių fizinio aktyvumo koeficientas 1,7

19-34m.

70

2975

74

93

461

1000

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,8

1,7

1,1

20,0

300

3,0

80

3230

81

101

501

1000

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,9

1,7

1,2

21,0

300

3,0

35-49m.

70

2890

72

90

448

1000

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,7

1,7

1,1

19,0

300

3,0

80

3060

77

95

474

1000

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,8

1,7

1,2

20,0

300

3,0

50-64m.

70

2465

62

77

382

1200

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,5

1,7

0,9

16,0

300

3,0

80

2720

68

85

422

1200

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,6

1,7

1,0

18,0

300

3,0

Moterims, kurių fizinio aktyvumo koeficientas 1,7

19-34m.

55

2210

55

69

344

1000

900

300

15,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,3

1,4

0,8

15,0

300

3,0

65

2550

64

79

395

1000

900

300

15,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,5

1,4

1,0

17,0

300

3,0

35-49m.

55

2210

55

69

344

1000

900

300

15,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,3

1,4

0,8

15,0

300

3,0

65

2380

60

74

369

1000

900

300

15,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,4

1,4

0,9

16,0

300

3,0

50-64m.

55

2040

51

63

316

1200

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,2

1,4

0,8

14,0

300

3,0

65

2210

55

69

344

1200

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,3

1,4

0,8

15,0

300

3,0

* Iš jų mono- ir disacharidų (cukrų) – ne daugiau kaip 10% maisto davinio energinės vertės.

Baltymai privalo sudaryti 10-15%, riebalai – 28-30%, angliavandeniai – 55-62% paros maisto davinio energinės vertės.

Vitamino A poreikis išreikštas mkg retinolio ekvivalentų (1 mkg retinolio ekvivalento = 1 mkg retinolio arba 6 mkg beta-karotino).

Vitamino E poreikis išreikštas mg tokoferolio ekvivalentų (1 mg tokoferolio ekvivalento = 1 mg d-alfa-tokoferolio).

Vitamino D poreikis išreikštas mkg cholekalciferolio (10 mkg cholekalciferolio = 400 TV vitamino D).

Vitamino PP arba niacino poreikis išreikštas niacino ekvivalentais (1 niacino ekvivalentas = 1 mg niacino arba 60 mg triptofano).

 

5 lentelė. Rekomenduojamos paros energijos ir maistinių medžiagų normos suaugusiesiems

 

 

 

 

 

 

 

Mineralinės medžiagos

Vitaminai

Amžius

Svoris, kg

Energija,

kcal

Baltymai,

g

Riebalai,

g

Angliavandeniai*,

g

Ca,

mg

 

P,

mg

Mg,

mg

Fe,

mg

Zn,

mg

Na,

mg

K,

mg

J,

mkg

C,

mg

A, mkg

ret.

ekv.

E,

mg

tok.

ekv.

D,

mkg

B1,

mg

B2,

mg

 

B6,

mg

PP,

mg niac. ekv.

Folio rūgštis, mkg

B12,

mkg

Vyrams, kurių fizinio aktyvumo koeficientas 2,0

19-34m.

70

3500

88

109

543

1000

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

2,1

1,7

1,3

23,0

300

3,0

80

3800

95

118

589

1000

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

2,3

1,7

1,4

25,0

300

3,0

35-49m.

70

3400

85

106

527

1000

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

2,0

1,7

1,3

22,0

300

3,0

80

3600

90

112

558

1000

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

2,2

1,7

1,4

24,0

300

3,0

50-64m.

70

2900

73

90

450

1200

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,7

1,7

1,1

19,0

300

3,0

80

3200

80

100

496

1200

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,9

1,7

1,2

21,0

300

3,0

Moterims, kurių fizinio aktyvumo koeficientas 2,0

19-34m.

55

2600

65

81

403

1000

900

300

15,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,6

1,4

1,0

17,0

300

3,0

65

3000

75

93

465

1000

900

300

15,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,8

1,4

1,1

20,0

300

3,0

35-49m.

55

2600

65

81

403

1000

900

300

15,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,6

1,4

1,0

17,0

300

3,0

65

2800

70

87

434

1000

900

300

15,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,7

1,4

1,1

19,0

300

3,0

50-64m.

55

2400

60

75

372

1200

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,4

1,4

0,9

16,0

300

3,0

65

2600

65

81

403

1200

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,6

1,4

1,0

17,0

300

3,0

* Iš jų mono- ir disacharidų (cukrų) – ne daugiau kaip 10% maisto davinio energinės vertės.

Baltymai privalo sudaryti 10-15%, riebalai – 28-30%, angliavandeniai – 55-62% paros maisto davinio energinės vertės.

Vitamino A poreikis išreikštas mkg retinolio ekvivalentų (1 mkg retinolio ekvivalento = 1 mkg retinolio arba 6 mkg beta-karotino).

Vitamino E poreikis išreikštas mg tokoferolio ekvivalentų (1 mg tokoferolio ekvivalento = 1 mg d-alfa-tokoferolio).

Vitamino D poreikis išreikštas mkg cholekalciferolio (10 mkg cholekalciferolio = 400 TV vitamino D).

Vitamino PP arba niacino poreikis išreikštas niacino ekvivalentais (1 niacino ekvivalentas = 1 mg niacino arba 60 mg triptofano).

 

6 lentelė. Rekomenduojamos paros energijos ir maistinių medžiagų normos suaugusiesiems

 

 

 

 

 

 

 

Mineralinės medžiagos

Vitaminai

Amžius

Svo-ris, kg

Ener-

gija,

kcal

Bal-ty-

mai,

g

Rieba-lai,

g

Anglia-

vande-niai*,

g

Ca,

mg

 

P,

mg

Mg,

mg

Fe,

mg

Zn,

mg

Na,

mg

K,

mg

J,

mkg

C,

mg

A, mkg

ret.

ekv.

E,

mg

tok.

ekv.

D,

mkg

B1,

mg

B2,

mg

 

B6,

mg

PP,

mg niac. ekv.

Folio rūgštis,

mkg

B12,

mkg

Vyrams, kurių fizinio aktyvumo koeficientas 2,2

19-34m.

70

3850

96

120

597

1000

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

2,3

1,7

1,4

25,0

300

3,0

80

4180

105

130

647

1000

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

2,5

1,7

1,6

28,0

300

3,0

35-49m.

70

3740

94

116

579

1000

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

2,2

1,7

1,4

25,0

300

3,0

80

3960

99

123

614

1000

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

2,4

1,7

1,5

26,0

300

3,0

50-64m.

70

3190

80

99

494

1200

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,9

1,7

1,2

21,0

300

3,0

80

3520

88

110

546

1200

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

2,1

1,7

1,3

23,0

300

3,0

Moterims, kurių fizinio aktyvumo koeficientas 2,2

19-34m.

55

2860

72

89

443

1000

900

300

15,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,7

1,4

1,1

19,0

300

3,0

65

3300

83

103

512

1000

900

300

15,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

2,0

1,4

1,3

22,0

300

3,0

35-49m.

55

2860

72

89

443

1000

900

300

15,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,7

1,4

1,1

19,0

300

3,0

65

3080

77

96

477

1000

900

300

15,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,8

1,4

1,2

20,0

300

3,0

50-64m.

55

2640

66

82

409

1200

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,6

1,4

1,0

17,0

300

3,0

65

2860

72

89

443

1200

900

300

10,0

12,0

1500

2500

150

60

800

10,0

5,0

1,7

1,4

1,1

19,0

300

3,0

* Iš jų mono- ir disacharidų (cukrų) – ne daugiau kaip 10% maisto davinio energinės vertės.

Baltymai privalo sudaryti 10-15%, riebalai – 28-30%, angliavandeniai – 55-62% paros maisto davinio energinės vertės.

Vitamino A poreikis išreikštas mkg retinolio ekvivalentų (1 mkg retinolio ekvivalento = 1 mkg retinolio arba 6 mkg beta-karotino).

Vitamino E poreikis išreikštas mg tokoferolio ekvivalentų (1 mg tokoferolio ekvivalento = 1 mg d-alfa-tokoferolio).

Vitamino D poreikis išreikštas mkg cholekalciferolio (10 mkg cholekalciferolio = 400 TV vitamino D).

Vitamino PP arba niacino poreikis išreikštas niacino ekvivalentais (1 niacino ekvivalentas = 1 mg niacino arba 60 mg triptofano).

______________