LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL PRIVALOMŲJŲ AVOKADŲ VAISIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ

 

2002 m. sausio 8 d. Nr. 8

Vilnius

 

Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. sausio 29 d. nutarimu Nr. 112 „Dėl rinkos prekių (paslaugų) kokybės priežiūros priemonių“ (Žin., 1998, Nr. 12-279; 1999, Nr. 42-1337) patvirtintų priemonių sąrašo 8.10 punktą,

1. Tvirtinu Privalomuosius avokadų vaisių kokybės reikalavimus (pridedama).

2. Nustatau, kad Privalomieji avokadų vaisių kokybės reikalavimai įsigalioja 2002 m. vasario 1 d.

 

 

ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS                                                                   JERONIMAS KRAUJELIS

______________


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2002 m. sausio 8 d. įsakymu Nr. 8

 

privalomIEJI avokadų vaisių kokybės reikalavimai

 

Privalomieji avokadų vaisių kokybės reikalavimai parengti remiantis:

Europos Komisijos 1997 m. gegužės 7 d. reglamentu Nr. 831/97/EB, nustatančiu avokadų kokybės reikalavimus pakeistu Europos Komisijos 1999 m. birželio 3 d. reglamentu Nr. 1167/99/EB;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu Nr. 2200/96/EB dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi į rinką teikiamiems avokadų vaisiams (toliau – avokadoms), kilusiems iš Persea americana Mill., klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0804.40.

2. Šie privalomieji kokybės reikalavimai netaikomi pramoniniam perdirbimui skirtiems avokadų vaisiams, kai jų kokybę liudijančiuose dokumentuose yra žyma „Perdirbti“.

 

II. MINIMALŪS KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

3. Visi avokadų vaisiai, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir V skyriuje pateiktų leistinų nukrypimų, turi būti švieži, sveiki, nepažeisti mechaniškai ar žemos temperatūros, be kenkėjų ir jų nepažeisti, švarūs, sausi, be pašalinio kvapo, skonio bei priemaišų. Vaiskotis turi būti ne ilgesnis kaip 10 mm ir lygiai nupjautas, o vaiskočio nesant vaisiaus atsiskyrimo vieta turi būti sausa ir nepažeista.

4. Avokadų vaisiai turi būti tokios fiziologinės brandos, kuri užtikrintų vaisių sunokimą.

5. Prinokę avokadų vaisiai neturi būti kartūs.

6. Avokadų vaisių branda ir būklė turi būti tokia, kad nenukentėtų transportuojant ir ruošiant prekybai ir į paskirties vietą būtų atvežti tinkamos kokybės.

 

III. KLASIFIKAVIMAS

 

7. Pagal kokybę avokadų vaisiai klasifikuojami:

7.1. ekstra klasė: aukščiausios kokybės vaisiai, veislei tipingos spalvos ir formos, be defektų, išskyrus labai mažus paviršinius odelės defektus, kurie nekenkia avokadų kokybei, išvaizdai, išsilaikymui ir pakuotės turiniui. Jei vaisiai yra su vaiskočiais, šie turi būti sveiki;

7.2. pirma klasė: geros kokybės vaisiai, veislei tipingos spalvos ir formos, be minkštimo defektų. Leistini šie nedideli defektai, jeigu jie nekenkia avokadų išvaizdai, kokybei, išsilaikymui ir pakuotės turiniui:

7.2.1. nedideli formos bei spalvos pokyčiai;

7.2.2. nežymūs odelės defektai (sukamštėjimas, neryškios lenticelės);

7.2.3. nudegimai saulėje ne didesniame kaip 4 cm2 plote.

Jei vaisiai yra su vaiskočiais, šie gali būti šiek tiek pažeisti;

7.3. antra klasė: avokadų vaisiai, kurie neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, tačiau atitinka II skyriuje nurodytus minimalius kokybės reikalavimus. Vaisiai turi būti be minkštimo defektų, tačiau leistini šie defektai, jeigu jie nekenkia jų išvaizdai, kokybei, išsilaikymui ir pakuotės turiniui:

7.3.1. formos bei spalvos pokyčiai;

7.3.2. odelės defektai (sukamštėjimas, neryškios lenticelės);

7.3.3. ar nudegimai saulėje, bet ne didesniame kaip 6 cm2 plote.

Jei vaisiai yra su vaiskočiais, šie gali būti pažeisti.

 

IV. DYDŽIO reikalavimai

 

8. Avokadų vaisių dydis nustatomas pagal jų masę.

9. Avokadai grupuojami pagal lentelėje pateiktą skalę.

Masės skalė (g)

Dydžio grupės kodas

nuo 781 iki 1220

4

nuo 576 iki 780

6

nuo 461 iki 575

8

nuo 366 iki 460

10

nuo 306 iki 365

12

nuo 266 iki 305

14

nuo 236 iki 265

16

nuo 211 iki 235

18

nuo 191 iki 210

20

nuo 171 iki 190

22

nuo 156 iki 170

24

nuo 146 iki 155

26

nuo 136 iki 145

28

nuo 125 iki 135

30

10. Mažiausias avokadas turi būti ne lengvesnis kaip 125 g.

 

V. LEISTINi NUKRYPIMai

 

11. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti tam tikras kiekis avokadų vaisių, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.

12. Leistini kokybės nukrypimai:

12.1. ekstra klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 5 proc. visų avokadų vaisių (kiekio arba masės), kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka pirmos klasės reikalavimus arba bent jau neviršija pirmai klasei leistinų nukrypimų;

12.2. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. visų avokadų vaisių (kiekio arba masės), kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba bent jau neviršija antrai klasei leistinų nukrypimų;

12.3. antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. visų avokadų vaisių (kiekio arba masės), kurie neatitinka šios klasės bei minimalių kokybės reikalavimų, jeigu jie pradėję pūti ar dėl kitų priežasčių netinkami vartoti.

13. Leistini dydžio nukrypimai: visų klasių pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. visų avokadų vaisių (kiekio arba masės), kurie yra gretutinės (mažesnės ar didesnės) dydžio grupės, pagal IV skyriuje pateiktą skalę.

 

VI. PAKAVIMO reikalavimai

 

14. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje turi būti tik tos pačios kilmės, veislės, kokybės klasės, spalvos (tamsių spalvų veislėms, nedideli spalvos pokyčiai nelaikomi defektu) bei dydžio vaisiai.

15. Matomoji kiekvienos pakuotės arba bendros pakuotės dalis turi atitikti visą jos turinį.

16. Avokadų vaisiai pakuojami taip, kad būtų tinkamai apsaugoti.

17. Pakuotės viduje naudojamos medžiagos turi būti naujos, švarios bei neturinčios neigiamos įtakos vaisių kokybei.

18. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojamas popierius, dažai arba klijai atitinka higienos normų reikalavimus.

19. Pakuotėje neturi būti jokių priemaišų.

 

VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

20. Ženklinama Pagal Lietuvos Respublikoje galiojančias prekių ženklinimo taisykles. Be to, ant kiekvienos avokadų vaisių pakuotės arba bendros pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

20.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas ir adresas arba identifikavimo kodas su nuoroda „pakuotojas“ ir/arba „siuntėjas“ (arba atitinkama nuorodos santrumpa);

20.2. produkcijos pavadinimas: „avokadų vaisiai“, jei tara nepermatoma;

20.3. veislės pavadinimas;

20.4. kilmės šalis, gali būti nurodytas ir rajonas arba nacionalinis, regiono ar vietos ženklas;

20.5. kokybės klasė;

20.6. dydis, nurodant minimalų ir maksimalų svorį;

20.7. dydžio grupės kodas pagal IV skyrių ir vaisių skaičius, jeigu vaisių dydis pakuotėje nevisiškai sutampa su tos grupės masės skale, arba dydžio grupės kodas ir pakuotės neto masė.

21. Parduodant avokadų vaisius pagal vartojimo pirkimo-pardavimo sutartį, kortelės su 20 punkte nurodyta informacija pateikiamos pirkėjams matomoje vietoje šalia avokadų.

 

suderinta

Valstybinės maisto ir veterinarijos

tarnybos direktorius

Kazimieras Lukauskas

2001 m. gruodžio 29 d.

______________