LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO

 

Į S A K Y M A S

DĖL PRIVALOMŲJŲ MAJONEZO IR JO PRODUKTŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ

 

2000 m. kovo 1 d. Nr. 65

Vilnius

 

Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. sausio 29 d. nutarimą Nr. 112 „Dėl rinkos prekių (paslaugų) kokybės priežiūros priemonių“ (Žin., 1998, Nr. 12-279),

1. Tvirtinu Privalomuosius majonezo ir jo produktų kokybės reikalavimus (pridedama).

2. Nustatau, kad Privalomieji majonezo ir jo produktų kokybės reikalavimai įsigalioja nuo 2001 m. sausio 1 d.

 

 

ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS                                                                       EDVARDAS MAKELIS

______________


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos

žemės ūkio ministro

2000 03 01 įsakymu Nr. 65

 

PRIVALOMIEJI MAJONEZO IR JO PRODUKTŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

Šis dokumentas nustato privalomuosius Lietuvos rinkoje parduodamo vietinės gamybos ir importuoto majonezo ir jo produktų kokybės reikalavimus.

Šie reikalavimai parengti remiantis tokiais dokumentais:

Europos Tarybos reglamentu (EC) Nr. 2991/94, priimtu 1994 m. gruodžio 5 d., nustatančiu tepamų riebalų standartus;

Maisto kodeksu, 7 t. CODEX STAN 168-1989 „Codex standard for mayonnaise“. Pasaulinė sveikatos organizacija;

Lietuvos higienos norma HN 15:1998 „Maisto higiena. Bendrieji reikalavimai“;

Lietuvos higienos norma HN 16:1998 „Medžiagos ir gaminiai, kontaktuojantys su maisto produktais. Bendrieji reikalavimai“;

Lietuvos higienos norma HN 26:1998 „Maisto žaliavos ir produktai. Didžiausias leidžiamas mikrobinio užterštumo lygis“;

Lietuvos higienos norma HN 53:1998 „Leidžiami vartoti maisto priedai“;

Lietuvos higienos norma HN 54:1998 „Maisto žaliavos ir maisto produktai. Didžiausios leidžiamos cheminių teršalų koncentracijos ir didžiausi leidžiami užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygiai“;

Lietuvos higienos norma HN 24:1998 „Geriamasis vanduo. Kokybės reikalavimai ir programinė priežiūra“;

Kombinuotąja prekių nomenklatūra, 1999.

Šiame dokumente nenurodyti reikalavimai, jau reglamentuoti higienos normomis, ženklinimo taisyklėmis ar kitais Lietuvos teisės aktais.

 

I. Taikymo sritis

 

1. Šie reikalavimai taikomi majonezui ir jo produktams, kurie atitinka II skyriaus sąvokas.

2. Majonezas ir jo produktai gali būti parduodami arba pateikiami vartotojui tik tada, kai jų pavadinimai, sudėtis ir kokybės rodikliai atitinka šiuos reikalavimus.

3. Šie reikalavimai gali būti netaikomi majonezui ir jo produktams, skirtiems eksportuoti iš Lietuvos.

 

II. Majonezo ir jo produktų sąvokos

 

Produktų grupės apibūdinimas

Produkto pavadinimas ir kodas pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą

Produkto sudėtis

Majonezas ir jo produktai – šaltieji riebaliniai padažai, pagaminti iš aliejaus, kiaušinių ar jo produktų, pieno produktų, cukraus, druskos, garstyčių, acto, maisto priedų ir vandens.

1. Majonezas

Prekės kodas 2103.90.90.1

2. Mažesnio riebumo majonezas

Prekės kodas 2103.90.90.1

3. Pusriebis majonezas

Prekės kodas 2103.90.90.1

4. Neriebus majonezas

Prekės kodas 2103.90.90.1

Ne mažiau kaip 78,5 % aliejaus ir ne mažiau kaip 6% kiaušinių trynių* sausųjų medžiagų

Ne mažiau kaip 60 %, bet ne daugiau kaip 78,5 % aliejaus

Ne mažiau kaip 25 %, bet ne daugiau kaip 60 % aliejaus

Ne mažiau kaip 18 %, bet ne daugiau kaip 25 % aliejaus

 

III. Sudėties ir kokybės reikalavimai

 

4. Majonezas ir jo produktai gaminami iš šių žaliavų: maistinės kokybės rafinuotų ir dezodoruotų aliejų, vištų kiaušinių arba jų miltelių, vištų kiaušinių trynių arba jų miltelių, cukraus, valgomosios druskos, prieskonių ir prieskoninių žolių, vaisių, daržovių arba jų sulčių, garstyčių miltelių, pieno arba pieno produktų, vandens.

5. Majoneze ir jo produktuose gali būti šių maisto priedų: rūgščių ir rūgštingumą reguliuojančių medžiagų, saldiklių, dažiklių, aromato ir skonio stipriklių, emulsiklių, emulsinimo druskų, natūralių ir modifikuotų krakmolų, konservantų, antioksidantų, stabilizatorių, tirštiklių.

6. Majonezo ir jo produktų gamybai vartojamo aliejaus kokybė turi atitikti žemės ūkio ministro 1999 04 15 įsakymu Nr. 155 patvirtintus Privalomuosius maistinio augalinio aliejaus kokybės reikalavimus.

7. Majonezo ir jo produktų jusliniai rodikliai ir klampumas turi atitikti techninėje dokumentacijoje nurodytuosius.

8. Majonezo ir jo produktų drėgmės ir lakiųjų medžiagų kiekis turi atitikti nurodytuosius techninėje dokumentacijoje.

9. Majonezo ir jo produktų riebalinės fazės stabilumas turi būti ne mažesnis kaip 97 %.

 

IV. Maisto priedai

 

10. Majonezo ir jo produktų gamyboje galima naudoti tik HN 53 nurodytus maisto priedus, neviršijant jų ribų.

 

V. Higienos reikalavimai

 

11. Majonezo ir jo produktų gamyba, laikymas ir gabenimas turi atitikti HN 15.

12. Majonezo ir jo produktų mikrobinis užterštumas neturi viršyti didžiausių leidžiamų mikrobinio užteršimo lygių, nurodytų HN 26.

13. Majonezo ir jo produktų tara turi atitikti HN 16 reikalavimus.

14. Cheminių teršalų koncentracijos ir užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygiai turi neviršyti nurodytųjų HN 54.

 

VI. Ženklinimas

 

15. Majonezas ir jo produktai ženklinami Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nustatyta tvarka.

16. Produkto pavadinimas turi atitikti II skyriaus sąvokas.

17. Produkto etiketėje ir lydinčiuose dokumentuose turi būti nurodytas minimalus riebalų kiekis procentais be dešimtųjų dalių.

18. Produkto pavadinime gali būti nuorodos apie kilmę ar gamybos vietą, aliejaus rūšį, gamybos būdą, jeigu tai neprieštarauja galiojantiems reikalavimams ir normoms.

 

VII. Bandinių paėmimo ir analizės metodai

 

19. Majonezo ir jo produktų kokybės ir nekenksmingumo rodikliai nustatomi higienos normose, Lietuvos Respublikos standartuose, žemės ūkio ministro patvirtintuose privalomuosiuose kokybės reikalavimuose ar reglamentuose nurodytais metodais.

20. Majonezas ir jo produktai tiriami ir atitinkami kokybės rodikliai nustatomi vadovaujantis tokiais Lietuvos Respublikos standartais:

LST 1275-92 „Pienas ir pieno produktai. Riebalų nustatymo metodai“;

LST IDF 21B:1996 „Pienas, grietinėlė ir sutirštintas pienas. Bendrojo sausųjų medžiagų kiekio nustatymas (pamatinis metodas)“;

LST EN ISO 707:1999 „Pienas ir pieno produktai. Bandinių ėmimo taisyklės“;

LST ISO 5538:1997 „Pienas ir pieno produktai. Ėminių atranka. Kontrolė pagal alternatyvinį požymį“;

LST ISO 6564:1998 „Juslinė analizė. Metodika. Skoninių savybių nustatymo metodai“;

LST ISO 6658:1997 „Juslinė analizė. Metodika. Bendrieji nurodymai“;

LST ISO 8197:1997 „Pienas ir pieno produktai. Ėminių atranka. Kontrolė pagal kiekybinį požymį“;

LST ISO 11036:1998 „Juslinė analizė. Metodika. Tekstūra“.

21. Majonezo ar jo produktų riebumas laikomas atitinkančiu 2 skyriaus nuostatas, jeigu penkių atsitiktinių momentinių bandinių riebumo nustatymo rezultatų aritmetinis vidurkis skiriasi nuo nurodytojo ne daugiau kaip 1 %, o skirtumas tarp didžiausios ir mažiausios riebumo reikšmių ne didesnis kaip 4 % ir jeigu tik vieno momentinio bandinio riebumas nuo nurodytojo skiriasi daugiau kaip 2 %.

22. Majonezo ar jo produkto vidutinis riebumas gali skirtis nuo nurodytojo ne daugiau kaip +1 %. Majonezo ar jo produkto vienkartinio bandinio riebumas gali skirtis nuo nurodytojo tik + 2 %.

23. Visais atvejais vidutinis majonezo produktų riebumas neturi viršyti 2 straipsnyje nurodytų ribų.

24. Majonezo ir jo produktų kokybės rodikliai, kurių nustatymui nėra Lietuvos Respublikos standartų, laikinai, iki bus priimti standartai ar patvirtinti reglamentai, gali būti nustatomi šių produktų techninėje dokumentacijoje nurodytais metodais.

 

SUDERINTA                                                      SUDERINTA

Valstybinės kokybės inspekcijos viršininkas        Respublikinio mitybos centro direktorė

B. Pauža                                                               K. Kadziauskienė

2000 02 25                                                            2000 02 14

______________

 



* Kiaušinių tryniuose gali būti iki 20 % kiaušinių baltymų