VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS

DIREKTORIUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2005 M. GRUODŽIO 30 D. ĮSAKYMO NR. B1-738 „DĖL GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ VETERINARINIO PATVIRTINIMO IR REGISTRAVIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2024 m. sausio 31 d. Nr. B1-152

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2023 m. liepos 26 d. nutarimu Nr. 599 „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m. gruodžio 8 d. nutarimo Nr. 1743 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos administracijos struktūros patvirtinimo“ pakeitimo“:

1Pakeičiu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymą Nr. B1-738 „Dėl Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ ir jį išdėstau nauja redakcija:

 

„VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS

DIREKTORIUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO IR REGISTRAVIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymo 6 straipsnio 3 dalimi, įgyvendindamas Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 41 ir 42 straipsnių ir 2017 m. kovo 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 2017/625 dėl oficialios kontrolės ir kitos oficialios veiklos, kuri vykdoma siekiant užtikrinti maisto ir pašarų srities teisės aktų bei gyvūnų sveikatos ir gerovės, augalų sveikatos ir augalų apsaugos produktų taisyklių taikymą, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 999/ 2001, (EB) Nr. 396/2005, (EB) Nr. 1069/2009, (EB) Nr. 1107/2009, (ES) Nr. 1151/2012, (ES) Nr. 652/ 2014, (ES) 2016/429 ir (ES) 2016/2031, Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1/2005 ir (EB) Nr. 1099/2009 bei Tarybos direktyvos 98/58/EB, 1999/74/EB, 2007/43/EB, 2008/119/EB ir 2008/120/EB, ir kuriuo panaikinami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 854/2004 ir (EB) Nr. 882/2004, Tarybos direktyvos 89/608/EEB, 89/662/EEB, 90/425/EEB, 91/496/EEB, 96/23/EB, 96/93/EB ir 97/78/ EB bei Tarybos sprendimas 92/438/EEB (Oficialios kontrolės reglamentas), 148 straipsnio reikalavimus ir siekdamas užtikrinti vienodą gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo, patvirtinimo sustabdymo, panaikinimo, registravimo, registravimo sustabdymo ir registravimo panaikinimo tvarką:

1Tvirtinu Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašą (pridedama).

2Pavedu:

2.1. įsakymo vykdymą pagal kompetenciją Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Paslaugų departamentui, Paslaugų departamento Centralizuotam leidimų išdavimo skyriui ir apygardų paslaugų skyriams;

2.2. įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojui pagal administruojamą sritį.“

2. Nustatau, kad šis įsakymas įsigalioja 2024 m. vasario 15 d.

 

 

 

Direktoriaus pavaduotojas,

pavaduojantis direktorių                                                                                          Paulius Bušauskas

 

 

PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymu

Nr. B1-738

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2024 m. sausio 31 d.

įsakymo Nr. B1-152  

redakcija)

 

GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO IR REGISTRAVIMO TVARKOS APRAŠAS

 

I SKYRIUS

BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1.  Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašas (toliau – Tvarkos aprašas) nustato gyvūninio maisto tvarkymo subjektų (toliau – subjektai) patvirtinimo, atsisakymo suteikti patvirtinimą, laikinojo patvirtinimo, patvirtinimo ir laikinojo patvirtinimo panaikinimo, registravimo, atsisakymo registruoti, registravimo galiojimo sustabdymo, registravimo galiojimo sustabdymo panaikinimo ir registravimo panaikinimo tvarką.

2.  Tvarkos aprašas taikomas subjektams, tvarkantiems ir (ar) tiekiantiems rinkai gyvūninį maistą.

3.  Gyvūninio maisto tvarkymo subjekto registravimu (toliau – registravimas) laikomas teisės vykdyti gyvūninio maisto tvarkymo veiklą suteikimas gyvūninio maisto tvarkymo subjektui ir jo įtraukiamas į Gyvūninio maisto kontrolės informacinę sistemą, suteikiant atpažinimo numerį.

4.  Gyvūninio maisto tvarkymo subjekto patvirtinimu (toliau – patvirtinimas) laikomas teisės vykdyti gyvūninio maisto tvarkymo veiklą suteikimas gyvūninio maisto tvarkymo subjektui ir jo įtraukimas į Gyvūninio maisto kontrolės informacinę sistemą ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tvarkomą Patvirtintų gyvūninio maisto tvarkymo subjektų sąrašą, suteikiant patvirtinimo numerį.

5Tvarkos apraše vartojamos sąvokos atitinka sąvokas, vartojamas 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 178/2002, nustatančiame maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančiame Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančiame su maisto saugos klausimais susijusias procedūras, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (toliau – Reglamentas (EB) Nr. 852/2004), 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 853/2004, nustatančiame konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus (toliau – Reglamentas (EB) Nr. 853/2004) ir 2019 m. kovo 15 d. Komisijos įgyvendinimo reglamente (ES) 2019/627, kuriuo pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (ES) 2017/625 nustatoma vienoda žmonėms vartoti skirtų gyvūninių produktų oficialios kontrolės praktinė tvarka ir dėl oficialios kontrolės iš dalies keičiamas Komisijos reglamentas (EB) Nr. 2074/2005, Lietuvos Respublikos maisto įstatyme ir kituose teisės aktuose.

6Subjektui patvirtinimas ar laikinasis patvirtinimas yra suteikiamas ir panaikinamas, subjekto duomenų keitimas ar papildymas įforminamas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) Paslaugų departamento Centralizuoto leidimų išdavimo skyriaus vadovo įsakymu pagal Tvarkos aprašo II ir IV skyrių reikalavimus.

7. Patvirtinimas privalomas subjektams, tvarkantiems Reglamento (EB) Nr. 853/2004 I priedo 8.1 papunktyje nurodytus gyvūninius produktus, ir subjektams, vykdantiems veiklą, nurodytą Tvarkos aprašo 5 priede.

8.  Jeigu subjekto patikrinimo metu nustatoma, kad subjekto infrastruktūra ir įranga atitinka pagrindinių maistą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus, tačiau subjektas negali įrodyti, kad bus laikomasi kitų Reglamente (EB) Nr. 852/2004 ir Reglamente (EB) Nr. 853/2004 nustatytų reikalavimų, subjektui suteikiamas laikinasis patvirtinimas, kuris galioja ne ilgiau kaip 6 (šešis) mėnesius. Žuvų perdirbimo laivams ir laivams šaldytuvams, plaukiojantiems su Lietuvos Respublikos vėliava, suteiktas laikinasis patvirtinimas galioja ne ilgiau kaip 12 (dvylika) mėnesių.

9.  Ne vėliau kaip per 3 (tris) mėnesius nuo laikinojo patvirtinimo suteikimo patikrinus subjektą ir nustačius, kad jis atitinka maisto srities teisės aktų reikalavimus, subjektui suteikiamas patvirtinimas.

10.  Jeigu Tvarkos aprašo 9 punkte nurodyto patikrinimo metu nustatoma, kad laikinąjį patvirtinimą turintis subjektas padarė akivaizdžią pažangą, tačiau vis dar neatitinka ar negali įrodyti, kad bus laikomasi kitų Reglamente (EB) Nr. 852/2004 ir Reglamente (EB) Nr. 853/2004 nustatytų reikalavimų, laikinasis patvirtinimas paliekamas galioti iki jo galiojimo pabaigos.

11Kiekvienam patvirtintam subjektui, įskaitant ir tuos, kurie buvo patvirtinti laikinai, suteikiamas patvirtinimo numeris, kurį sudaro 4 skaičių derinys: pirmieji du skaičiai reiškia administracinės teritorijos kodą, nurodytą Tvarkos aprašo 4 priede, kiti du skaičiai – patvirtinimo eilės numerį, kuris nuo administracinės teritorijos kodo atskiriamas brūkšneliu ir suteikiamas eilės tvarka nuo 01 iki 99 (pvz., Anykščių r. sav. esančio subjekto patvirtinimo numeris būtų 34-01, kito subjekto – 34-02 ir t. t.). Pieno supirkimo punktui suteikiamas patvirtinimo numeris, kurį sudaro 5 skaičių derinys: pirmieji du skaičiai reiškia administracinės teritorijos kodą, kiti trys skaičiai – patvirtinimo eilės numerį, kuris nuo administracinės teritorijos kodo atskiriamas brūkšneliu ir suteikiamas eilės tvarka nuo 001 iki 999. To paties subjekto skirtingu adresu esančioms gyvūninio maisto tvarkymo patalpoms (pastatams) suteikiamas atskiras patvirtinimas ir patvirtinimo numeris, išskyrus atvejus, kai patalpos (pastatai) yra toje pačioje subjektui priklausančioje uždaroje teritorijoje.

12.  Subjektas registruojamas, jo registravimas sustabdomas ar panaikinamas, subjekto duomenų keitimas ar papildymas įforminamas VMVT Paslaugų departamento apygardos paslaugų skyriaus vadovo įsakymu pagal Tvarkos aprašo III ir IV skyrių reikalavimus. Registravimas privalomas subjektams, vykdantiems veiklą, nurodytą Tvarkos aprašo 6 priede.

13.  Kiekvienam registruotam subjektui suteikiamas atpažinimo numeris, kurį sudaro 5 skaičių derinys: pirmieji du skaičiai reiškia administracinės teritorijos kodą, nurodytą Tvarkos aprašo 4 priede, kiti trys skaičiai registravimo eilės numerį, kuris atskiriamas brūkšneliu ir suteikiamas eilės tvarka nuo 001 iki 999 (pvz., Anykščių r. sav. esančio subjekto atpažinimo numeris būtų 34-001, kito subjekto – 34-002 ir t. t.).

14.  Subjektai patvirtinami ir registruojami neterminuotam laikui.

15VMVT Paslaugų departamento Centralizuotas leidimų išdavimo skyrius patvirtintus, o Paslaugų departamento apygardų paslaugų skyriai registruotus subjektus įtraukia į Gyvūninio maisto kontrolės informacinę sistemą (toliau – GMKIS). Paslaugų departamento Centralizuotas leidimų išdavimo skyrius patvirtintus subjektus papildomai įtraukia ir į VMVT tvarkomą Patvirtintų gyvūninio maisto tvarkymo subjektų sąrašą (toliau –Sąrašas). Sąraše ir GMKIS subjektų veiklos nurodomos, remiantis Tvarkos aprašo 3 priedu.

16.  Sąrašas skelbiamas viešai VMVT interneto svetainėje, svetainės adresas nurodomas Europos Komisijai.

 

II SKYRIUS

REIKALAVIMAI PATVIRTINIMUI

 

17.  Subjektas, siekiantis patvirtinimo, turi atitikti Reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Reglamento (EB) Nr. 853/2004 reikalavimus ir VMVT per atstumą (paštu, elektroninėmis priemonėmis, per kontaktinį centrą, nurodytą Paslaugų įstatyme) arba kreipdamasis tiesiogiai į VMVT Paslaugų departamento Centralizuotą leidimų išdavimo skyrių ir (ar) Paslaugų departamento apygardų paslaugų skyrius, pateikti:

17.1.  subjekto vadovo (jo įgalioto asmens) pasirašytą Tvarkos aprašo 1 priede nustatytos formos prašymą dėl gyvūninio maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo;

17.2.  maisto tvarkymo vietos (patalpų, pastatų) projektą (planą) su įrenginių išdėstymu;

17.3. gamybinio proceso aprašymą, nurodant projektinį pajėgumą, skerdyklose – numatomą paskersti gyvūnų skaičių per laiko vienetą (savaitę), personalo skaičių, pamainų skaičių.

18.  VMVT per 3 (tris) darbo dienas nuo prašymo dėl gyvūninio maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo gavimo dienos informuoja subjektą, kad jo prašymas yra gautas, nurodant prašymo gavimo datą, terminą, per kurį dokumentai turi būti išnagrinėti, galimas subjekto teisių gynimo priemones, kuriomis galima naudotis, jeigu kiltų ginčų dėl patvirtinimo, ir apie tai, kad atsakymo dėl patvirtinimo nepateikimas per teisės aktų nustatytą terminą nelaikomas patvirtinimu.

19.  VMVT ne vėliau kaip per 5 (penkias) darbo dienas įvertina pateiktus dokumentus. Jei pateikti ne visi reikiami dokumentai ar jie neteisingai įforminti, VMVT apie tai raštu arba elektroninėmis priemonėmis informuoja subjektą, nurodydama trūkstamus dokumentus ir informaciją. Šios informacijos subjektui VMVT neteikia tais atvejais, jei, išnagrinėjusi pateiktus duomenis ir dokumentus, nustato, kad subjektas visus duomenis ir dokumentus pateikė tinkamai, išskyrus atvejus, kai gauna rašytinį subjekto prašymą informuoti apie dokumentų gavimą.

20.  Subjektas VMVT jo patikrinimo metu turi pateikti parengtus dokumentus:

20.1.  vandens tiekimo (su nurodytais vandens naudojimo taškais) ir panaudoto vandens (nuotekų) šalinimo sistemos planą ir aprašymą;

20.2.  šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo aprašymą;

20.3.  procedūrų, paremtų rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (toliau – RVASVT) sistemos principais, aprašymą;

20.4.  geros higienos praktikos laikymosi subjekte aprašymą;

20.5.  dokumentą, kuriuo patvirtinama subjekto teisė naudotis maisto tvarkymo vieta (įskaitant bendraturčio (-ių), jeigu jis (jie) yra, sutikimą (-us)), ir transporto priemonių, jei jos naudojamos maisto tvarkymui, nuosavybę įrodančius dokumentus.

21.  VMVT ne vėliau kaip per 10 (dešimt) darbo dienų nuo visų tinkamai įformintų dokumentų gavimo dienos:

21.1.  patikrina ir įvertina subjekto atitiktį teisės aktų reikalavimams ir Tvarkos aprašo 20 punkte nurodytus dokumentus, surašo atitinkamą gyvūninio maisto tvarkymo subjekto patikrinimo aktą ir ne vėliau kaip per 3 (tris) darbo dienas nuo subjekto patikrinimo:

21.1.1. priima sprendimą dėl gyvūninio maisto tvarkymo subjekto laikinojo patvirtinimo / patvirtinimo, arba

21.1.2. išsiunčia subjektui motyvuotą pranešimą apie atsisakymą patvirtinti subjektą, nurodant galimas teisių gynimo priemones, kuriomis galima naudotis, jeigu kiltų ginčų dėl patvirtinimo;

22.     VMVT netvirtina subjekto, jei:

22.1.    subjektas jo veiklos patikrinimo metu nepateikia Tvarkos aprašo 20 punkte nurodytų dokumentų ar pateikia neatitinkančius tikrovės ar suklastotus, ne iki galo arba netinkamai įformintus dokumentus ir (ar) duomenis ir neištaiso VMVT nurodytų trūkumų,

22.2.    įvertinus subjekto patvirtinimui pateiktus dokumentus ar patikrinus subjekto maisto tvarkymo vietą, nustatoma, kad subjekto veiklos sąlygos neatitinka maisto tvarkymą reglamentuojančių ar kitų teisės aktų reikalavimų.

 

III SKYRIUS

REIKALAVIMAI REGISTRAVIMUI

 

23.     Subjektas, siekiantis įgyti teisę vykdyti gyvūninio maisto tvarkymo veiklą, nurodytą Tvarkos aprašo 6 priede, turi atitikti teisės aktų, reglamentuojančių atitinkamą registruojamo subjekto maisto tvarkymo veiklą, reikalavimus ir VMVT per atstumą (paštu, elektroninėmis priemonėmis, per kontaktinį centrą, nurodytą Paslaugų įstatyme) arba kreipdamasis tiesiogiai į VMVT Paslaugų departamento Centralizuotą leidimų išdavimo skyrių ir (ar) Paslaugų departamento apygardos paslaugų skyrių pateikti:

23.1. Tvarkos aprašo 2 priede nustatytos formos prašymą dėl gyvūninio maisto tvarkymo subjekto registravimo, nurodant, kokiu būdu jis pageidauja gauti atsakymą;

23.2. maisto tvarkymo vietos (patalpų) projektą (planą) su įrenginių išdėstymu;

23.3. maisto tvarkymo proceso aprašymą, nurodant projektines gamybos apimtis ir darbuotojų skaičių;

23.4. geros higienos praktikos laikymosi subjekte aprašymą;

23.5. temperatūros registravimo ir kontrolės aprašymą;

23.6. dokumentą, kuriuo patvirtinama subjekto teisė naudotis maisto tvarkymo vieta (įskaitant bendraturčio (-ių), jeigu jis (jie) yra, sutikimą (-us));

23.7. transporto priemonių, jei jos naudojamos maisto tvarkymui, nuosavybę įrodančius dokumentus.

24.  VMVT per 3 (tris) darbo dienas nuo prašymo dėl gyvūninio maisto tvarkymo subjekto registravimo gavimo dienos informuoja subjektą, kad jo prašymas yra gautas, nurodant prašymo gavimo datą, terminą, per kurį dokumentai turi būti išnagrinėti, galimas subjekto teisių gynimo priemones, kuriomis galima naudotis, jeigu kiltų ginčų dėl registravimo, ir apie tai, kad atsakymo dėl registravimo nepateikimas per teisės aktų nustatytą terminą nelaikomas registravimu.

25.  VMVT ne vėliau kaip per 10 (dešimt) darbo dienų nuo prašymo dėl gyvūninio maisto tvarkymo subjekto registravimo dienos įvertina subjekto prašymą ir kitus Tvarkos aprašo 23 punkte nurodytus dokumentus, patikrina subjektą, surašo atitinkamą gyvūninio maisto tvarkymo subjekto patikrinimo aktą ir:

25.1.  priima sprendimą dėl subjekto registravimo bei apie tai informuoja subjektą raštu arba elektroninėmis priemonėmis; arba

25.2.  išsiunčia subjektui motyvuotą pranešimą apie atsisakymą registruoti subjektą, nurodant galimas teisių gynimo priemones, kuriomis galima naudotis, jeigu kiltų ginčų dėl registravimo;

25.3.  neregistruoja subjekto, jeigu:

25.3.1. subjektas nepateikia visų Tvarkos aprašo 23 punkte nurodytų dokumentų ar pateikia neatitinkančius tikrovės ar suklastotus, ne iki galo arba netinkamai įformintus dokumentus ir neištaiso VMVT nurodytų trūkumų ir neatitikimų,

25.3.2. įvertinus registruoti pateiktus dokumentus ar patikrinus maisto tvarkymo vietą, nustatoma, kad subjekto veiklos sąlygos neatitinka maisto tvarkymą reglamentuojančių ar kitų teisės aktuose nustatytų maisto tvarkymo reikalavimų.

 

IV SKYRIUS

SUBJEKTO PATVIRTINIMO, LAIKINOJO PATVIRTINIMO, REGISTRAVIMO PANAIKINIMO, REGISTRAVIMO GALIOJIMO SUSTABDYMO IR REGISTRAVIMO GALIOJIMO SUSTABDYMO PANAIKINIMO TVARKA

 

26.  Subjekto patvirtinimas, laikinasis patvirtinimas ir registravimas panaikinamas ne vėliau kaip per 3 (tris) darbo dienas, kai:

26.1.  subjekto vadovas ar jo įgaliotas asmuo pateikia prašymą panaikinti gyvūninio maisto tvarkymo subjekto patvirtinimą, laikinąjį patvirtinimą ar registravimą;

26.2.  subjektas nevykdo veiklos ilgiau negu 4 (keturis) mėnesius, o kai suteiktas laikinasis patvirtinimas, – ilgiau negu 3 (tris) mėnesius (kai tai nesusiję su subjekto gamybos patalpų rekonstravimu, atnaujinimu (modernizavimu), remontu ar darbo sezoniškumu), arba subjekto vykdyta veikla pasibaigė kitais teisės aktų nustatytais pagrindais. Kai įtariama, kad subjektas nevykdo maisto tvarkymo veiklos, tačiau Tvarkos aprašo 26.1 papunktyje nurodytas prašymas nebuvo pateiktas, VMVT atlieka subjekto veiklos patikrinimą ir, nustačiusi, kad veiklos vykdymas galimai nutrauktas, raštu (registruotąja pašto siunta) ir (ar) elektroninių ryšių priemonėmis kreipiasi į subjektą, informuodama apie ketinimą panaikinti patvirtinimą, laikinąjį patvirtinimą ar registravimo galiojimą ir apie nustatytą 20 (dvidešimties) darbo dienų terminą informacijai apie vykdomą maisto tvarkymo veiklą pateikti. Per šį terminą negavusi informacijos apie vykdomą maisto tvarkymo veiklą, VMVT subjekto patvirtinimą, laikinąjį patvirtinimą ar registravimo galiojimą panaikina. Jeigu dokumentą, kuriuo subjektas informuojamas apie ketinimą panaikinti subjekto patvirtinimą, pristatantis asmuo patvirtintoje maisto tvarkymo vietoje neranda subjekto atsakingo arba įgalioto asmens, šis dokumentas įteikiamas bet kuriam kitam įteikimo vietoje esančiam subjekto darbuotojui. Jeigu šiame papunktyje nustatyta tvarka įteikti dokumento nepavyksta, jis siunčiamas patvirtintos maisto tvarkymo vietos adresu ir laikomas įteiktu praėjus 10 (dešimt) dienų nuo išsiuntimo dienos;

26.3.  subjektas pažeidė teisės aktų reikalavimus ir dėl to buvo priimtas VMVT sprendimas dėl subjekto veiklos uždraudimo;

26.4nustatoma, kad subjektas buvo pateikęs tikrovės neatitinkančius ar suklastotus duomenis ir (ar) dokumentus;

26.5.  subjektas neteko teisės naudotis maisto tvarkymo vieta, kurioje buvo vykdoma maisto tvarkymo veikla.

27.  Subjekto registravimo galiojimas sustabdomas ne ilgesniam kaip 1 (vienerių) metų laikotarpiui ir apie tai informuojamas subjektas raštu (registruotąja pašto siunta) arba elektroninėmis priemonėmis:

27.1.  kai subjekto veikla sustabdyta VMVT sprendimu dėl ūkio subjekto veiklos sustabdymo, kai subjektas pažeidė teisės aktų reikalavimus, dėl kurių buvo priimtas šis sprendimas;

27.2.  ne vėliau kaip per 3 (tris) darbo dienas, gavus subjekto vadovo ar jo įgalioto asmens prašymą sustabdyti registravimo galiojimą.

28.  Subjekto registravimo galiojimo sustabdymas panaikinamas:

28.1.  kai subjekto veikla atnaujinta VMVT sprendimu dėl subjekto veiklos atnaujinimo, subjektui pašalinus visus teisės aktų reikalavimų pažeidimus;

28.2.  ne vėliau kaip per 3 (tris) darbo dienas, gavus subjekto vadovo ar jo įgalioto asmens prašymą dėl registravimo galiojimo sustabdymo panaikinimo, kai registravimo galiojimas buvo sustabdytas, gavus maisto tvarkymo subjekto vadovo ar jo įgalioto asmens prašymą sustabdyti registravimo galiojimą arba suėjus maisto tvarkymo subjekto vadovo ar jo įgalioto asmens prašyme nurodytam registravimo galiojimo sustabdymo terminui.

 

V SKYRIUS

BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

29.  Subjektai Tvarkos apraše nurodytą informaciją ir dokumentus VMVT gali pateikti per atstumą (paštu, elektroninėmis priemonėmis, per kontaktinį centrą, nurodytą Paslaugų įstatyme) arba kreipdamasis tiesiogiai į VMVT Paslaugų departamento Centralizuotą leidimų išdavimo skyrių ir (ar) apygardų paslaugų skyrius. Siekiant nustatyti prašymą pateikusio fizinio asmens tapatybę, kai kreipiamasi tiesiogiai atvykus į VMVT Paslaugų departamento Centralizuotą leidimų išdavimo skyrių arba apygardų paslaugų skyrius, kartu su Apraše nurodytais duomenimis ir dokumentais turi būti pateikiamas dokumentas, kuriuo patvirtinama asmens tapatybė, o siekiant nustatyti prašymą pateikusio juridinį asmenį atstovaujančio asmens tapatybę, kartu su Apraše nurodytais duomenimis ir dokumentais turi būti pateikiamas dokumentas, kuriuo patvirtinama asmens tapatybė, ir dokumentas, kuriuo patvirtinamas juridinio asmens vadovo statusas, arba įstatymų nustatyta tvarka subjekto vadovo išduotas įgaliojimas ar kitas dokumentas, kuriuo suteikiama teisė atstovauti subjektui.

30.  Tvarkos apraše nurodytą informaciją apie dokumentų gavimą, trūkstamus duomenis ar dokumentus, patvirtinimą, laikinąjį patvirtinimą ar registravimą arba tai, kad ūkio subjektas nebus patvirtinamas ar registruojamas VMVT subjektams pateikia elektroninėmis priemonėmis, išskyrus atvejus, kai subjekto prašyme nurodytas kitas būdas, informacija pateikiama subjekto pageidaujamu būdu (tiesiogiai arba per atstumą (paštu, elektroninėmis priemonėmis, per kontaktinį centrą, nurodytą Paslaugų įstatyme).

31.  VMVT sprendimai dėl patvirtinimo, laikinojo patvirtinimo suteikimo ir panaikinimo ar sprendimai dėl atsisakymo suteikti patvirtinimą ar laikinąjį patvirtinimą, dėl subjektų registravimo, registravimo panaikinimo ir atsisakymo registruoti subjektą, registravimo sustabdymo gali būti skundžiami Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka.

______________________

 

 

Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų

patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo

1 priedas

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2024 m. sausio 31 d.

įsakymo Nr. B1-152

redakcija)

 

(Prašymo dėl gyvūninio maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo formos pavyzdys)

 

_______________________________________________________________________________

(gyvūninio maisto tvarkymo subjekto pavadinimas, kodas / fizinio asmens vardas, pavardė didžiosiomis raidėmis)

_______________________________________________________________________________,

(maisto tvarkymo vietos adresas)

 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

Paslaugų departamento

_______________________________________

(apygardos paslaugų skyriaus pavadinimas)

 

PRAŠYMAS

DĖL GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTO PATVIRTINIMO

__________________

(data)

 

Prašau patvirtinti / papildyti gyvūninio maisto tvarkymo veiklą (kas nereikalinga, išbraukti) šiai (šioms) veiklai (-oms):

Veiklos kategorija

Prašoma patvirtinti gyvūninio maisto tvarkymo veikla

Veiklos kodas

Žymėti ü

Veiklos apimtys(1)

Bendros veiklos įmonės

Gyvūninių maisto produktų šaltasis sandėliavimas

CS

 

 

Gyvūninių maisto produktų pervyniojimas, perpakavimas

RW

 

 

Didmeninė prekyba

WM

 

 

Laivas šaldytuvas (transportinis laivas)

RV

 

 

Naminių kanopinių mėsa

Skerdimas

SH

 

 

Skerdžiamų gyvūnų rūšys

Galvijai

B

 

 

Avys

O

 

 

Ožkos

C

 

 

Kiaulės

P

 

 

Neporakanopiai (arkliniai)

S

 

 

Naminių kanopinių mėsos išpjaustymas

CP

 

 

Paukščių ir kiškinių mėsa

Skerdimas

SH

 

 

Skerdžiamų gyvūnų rūšys

Paukščiai

A

 

 

Kiškiniai

L

 

 

Paukščių ir kiškinių mėsos išpjaustymas

CP

 

 

Ūkyje auginamų laukinių gyvūnų mėsa

Skerdimas

SH

 

 

Ūkyje auginamų laukinių gyvūnų rūšys

Ūkiuose auginami laukiniai žinduoliai

fG

 

 

Stručiai

R

 

 

Ūkiuose auginami laukiniai paukščiai

fA

 

 

Ropliai

Rp

 

 

Ūkyje auginamų laukinių gyvūnų mėsos išpjaustymas

CP

 

 

Laukinių gyvūnų mėsa

Surinkimo centras (nepriklausantis įmonei)

CC

 

 

Laukinių gyvūnų tvarkymas

GHE

 

 

Laukinių gyvūnų rūšys

Laukiniai kiškiniai gyvūnai

wL

 

 

Laukiniai žinduoliai (išskyrus laukinius kanopinius)

wG

 

 

Laukiniai kanopiniai

wU

 

 

Laukiniai paukščiai

wA

 

 

Laukinių gyvūnų mėsos išpjaustymas

CP

 

 

Malta mėsa, mėsos pusgaminiai ir mechaniškai atskirta mėsa

Maltos mėsos gamyba

MM

 

 

Mėsos pusgaminių gamyba

MP

 

 

Mechaniškai atskirtos mėsos gamyba

MSM

 

 

Mėsos gaminiai

Mėsos gaminių gamyba

PP

 

 

Gyvi dvigeldžiai moliuskai

Išsiuntimo centras

DC

 

 

Valymo centras

PC

 

 

Žuvininkystės produktai

Žuvų perdirbimo laivas

FV

 

 

Žvejybos laivas šaldiklis

ZV

 

 

Šviežių žuvininkystės produktų gamyba

FFPP

 

 

Žuvininkystės produktų gamyba

PP

 

 

Didmeninė prekyba

WM

 

 

Aukcionas

AH

 

 

Pieno produktai

Surinkimo centras

CC

 

 

Pieno produktų gamyba

PP

 

 

Pieno supirkimo punktas

MCP

 

 

Kiaušiniai ir kiaušinių gaminiai

Kiaušinių pakavimas

EPC

 

 

Skystų kiaušinių gaminių gamyba

LEP

 

 

Kiaušinių produktų gamyba

PP

 

 

Varlių kojelių ir sraigių produktai

Varlių kojelių, sraigių produktų gamyba

PP

 

 

Gyvūnų rūšys

Varlės

F

 

 

Sraigės

SN

 

 

Perdirbti gyvūniniai riebalai ir spirgai

Surinkimo centras

CC

 

 

Gyvūninių riebalų ir spirgų gamyba

PP

 

 

Valyti skrandžiai, pūslės ir žarnos

Skrandžių, pūslių ir žarnų tvarkymas (valymas, sūdymas, džiovinimas, kaitinimas)

PP

 

 

Želatina

Maistinės želatinos gamybai skirtų žaliavų surinkimas, rauginimas (vykdoma ne želatinos gamybos įmonėje)

CC

 

 

Želatinos gamyba

PP

 

 

Kolagenas

Maistinio kolageno gamybai skirtų žaliavų surinkimas, rauginimas (vykdoma ne kolageno gamybos įmonėje)

CC

 

 

Kolageno gamyba

PP

 

 

Labai rafinuoti gyvūniniai produktai

Labai rafinuotų gyvūninių produktų gamyba

PP

 

 

Vabzdžiai

Vabzdžių produktų gamyba

PP

 

 

Medus

Medaus tvarkymas (vykdoma ne bityne)

PdP

 

 

(1) Nurodomos didžiausios planuojamos veiklos apimtys: gaminamų (tvarkomų) produktų tonomis, skerdžiamų gyvūnų, pakuojamų kiaušinių – vienetais per savaitę, sandėlio – talpa tonomis.

 

Patvirtinu, kad prašomas patvirtinti gyvūninio maisto tvarkymo subjektas:

Žymėti ü

-   atitinka 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 853/2004, nustatančiame konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus, nurodytus infrastruktūros ir įrangos reikalavimus;

 

-   teisėtai naudojasi maisto tvarkymo vieta, įskaitant maisto tvarkymui naudojamas transporto priemones (tai patvirtinantis dokumentas bus pateiktas gyvūninio maisto tvarkymo subjekto tikrinimo metu);

 

-   parengęs ir gyvūninio maisto tvarkymo subjekto tikrinimo metu pateiks: vandens tiekimo (su nurodytais vandens naudojimo taškais) ir panaudoto vandens (nuotekų) šalinimo sistemos planą ir aprašymą; šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo aprašymą; procedūrų, paremtų rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų sistemos principais, aprašymą; geros higienos praktikos laikymosi subjekte aprašymą;

 

-   įrengęs trichinelių aptikimo mėsoje tyrimo laboratoriją ir įtrauktas į Laboratorijų, atliekančių mėsos valstybinės kontrolės tyrimus dėl trichinelių nustatymo, sąrašą, patvirtintą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2015 m. lapkričio 30 d. įsakymu Nr. B1-1059 „Dėl Laboratorijų, atliekančių mėsos valstybinės kontrolės tyrimus dėl trichinelių nustatymo, sąrašo patvirtinimo“ (taikoma subjektams, kurių veikla: kiaulių, arklių skerdimas, laukinių gyvūnų, galinčių sirgti trichinelioze, mėsos tvarkymas); kitais atvejais, kai netinkamos aukščiau nurodytos sąlygos, subjektas įsipareigoja trichinelių aptikimo mėsoje tyrimus atlikti kitoje į Laboratorijų, atliekančių mėsos valstybinės kontrolės tyrimus dėl trichinelių nustatymo, sąrašą įtrauktoje laboratorijoje ir padengti su šiais tyrimais susijusias išlaidas.

 

Įsipareigoju:

- Laikytis mano vykdomą maisto tvarkymo veiklą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų;

- Netvarkyti maisto, jei statiniai ir patalpos neatitinka statybą ir jos priežiūrą ir statinių naudojimą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų;

- Apie ūkinės komercinės veiklos pasikeitimus nedelsiant informuoti VMVT Paslaugų departamento Centralizuotą leidimų išdavimo skyrių ir (ar) __________ apygardos paslaugų skyrių, kurio veikimo teritorijoje vykdau maisto tvarkymo veiklą.

 

 

Pridedama:

Eil. Nr.

Priedo pavadinimas

Žymėti ü

1.

Maisto tvarkymo vietos (patalpų) projektas (planas) su įrenginių išdėstymu

 

2.

Gamybinio proceso aprašymas su nurodomu projektiniu pajėgumu (skerdyklose – numatomu paskersti gyvūnų skaičiumi per laiko vienetą (valandą), personalo skaičiumi, pamainų skaičiumi

 

 

 

Atsakymą pageidauju gauti šiuo el. pašto adresu**: _____________________________________

** Tais atvejais, kai subjektas nesinaudoja el. paštu, pasirenkamas kitas atsakymo gavimo būdas (nurodyti vieną iš būdų):

   – paštu (nurodomas tikslus adresas): _____________________________________________________________,

   – per Nacionalinę elektroninių siuntų pristatymo, naudojant pašto tinklą, informacinę sistemą.

   – tiesiogiai.

 

_________________________________       ______________     __________________________

(atsakingo / įgalioto asmens pareigos) (parašas) (vardas ir pavardė)

_______________

 

 

 

Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų

patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo

2 priedas

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2024 m. sausio 31 d.

įsakymo Nr. B1-152

redakcija)

 

(Prašymo dėl gyvūninio maisto tvarkymo subjekto registravimo formos pavyzdys)

 

_______________________________________________________________________________

(gyvūninio maisto tvarkymo subjekto pavadinimas, kodas / fizinio asmens vardas, pavardė didžiosiomis raidėmis)

_______________________________________________________________________________,

(maisto tvarkymo vietos adresas)

 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

Paslaugų departamento

_______________________________________

(apygardos paslaugų skyriaus pavadinimas)

 

PRAŠYMAS

DĖL GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTO REGISTRAVIMO

__________________

(data)

 

Prašau registruoti / papildyti gyvūninio maisto tvarkymo veiklą (nereikalingą išbraukti) šiai (šioms) veiklai (-oms):

Veiklos kategorija

Prašoma registruoti gyvūninio maisto tvarkymo veikla

Veiklos kodas

Žymėti ü

Veiklos apim- tys(1)

Veiklos regulia -rumas(2)

Mėsinė

Šviežios mėsos tvarkymas (išpjaustymas, smulkintos mėsos, mėsos pusgaminių gamyba), tiekiant juos galutiniam vartotojui

MSN

 

 

 

Gyvų žuvų tvarkymas prekyboje

Gyvų žuvų tvarkymas prekyboje

GŽT

 

 

 

Gyvų žuvų tvarkymas automobilinėse parduotuvėse

mtp

 

 

 

Žvejybos laivai

Žvejyba

ŽL

 

 

 

Gyvūninių maisto produktų gamyba mažais kiekiais

Žalio pieno ir pieno gaminių gamyba

pg

 

 

 

Žuvininkystės produktų gamyba

žp

 

 

 

Žvejyba

 

 

 

Išpjaustytos, smulkintos mėsos, mėsos pusgaminių ir gaminių gamyba

mg

 

 

 

Sumedžiotų medžiojamųjų gyvūnų šviežios mėsos gamyba

 

 

 

Paukščių skerdimas, išpjaustymas

sp

 

 

 

Triušių skerdimas, išpjaustymas

st

 

 

 

Kiaušinių pakavimas

mk

 

 

 

(1) Nurodomos didžiausios planuojamos veiklos apimtys: gaminamų (tvarkomų) produktų tonomis, skerdžiamų gyvūnų, pakuojamų kiaušinių – vienetais per savaitę, sandėlio – talpa tonomis.

(2) Atvejais, kai veikla bus vykdoma:

- ne kiekvieną dieną, – nurodoma savaitės veiklos dienos arabiškaisiais skaitmenimis, 1 reiškia pirmadienį, 2 – antradienį ir t. t.;

- ne visą darbo dieną, – nurodoma, jei veikla pirmoje dienos pusėje, – AM, antroje – PM;

- sezoniškai, – nurodomi romėniškaisiais skaitmenimis veiklos mėnesiai, I reiškia sausį, II – vasarį, III – kovą ir t. t.

 

Patvirtinu, kad esu susipažinęs su teisės aktais, reglamentuojančiais maisto tvarkymą, ir prašomas registruoti gyvūninio maisto tvarkymo subjektas:

Žymėti ü

-    atitinka prašomą registruoti maisto tvarkymo veiklą reglamentuojančiuose teisės aktuose nustatytus infrastruktūros, higienos ir maisto saugos reikalavimus;

 

-    teisėtai naudojasi maisto tvarkymo vieta, įskaitant maisto tvarkymui naudojamas transporto priemones (tai patvirtinantis dokumentas bus pateiktas gyvūninio maisto tvarkymo subjekto tikrinimo metu);

 

-    yra parengęs ir gyvūninio maisto tvarkymo subjekto tikrinimo metu pateiks: maisto tvarkymo vietos (patalpų) projektą (planą) su įrenginių išdėstymu; maisto tvarkymo proceso aprašymą su nurodytomis projektinėmis gamybos apimtimis ir darbuotojų skaičiumi; geros higienos praktikos laikymosi subjekte aprašymą; temperatūros registravimo ir kontrolės aprašymą.

 

Įsipareigoju:

- Laikytis mano vykdomą maisto tvarkymo veiklą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų;

- Netvarkyti maisto, jei statiniai ir patalpos neatitinka statybą ir jos priežiūrą ir statinių naudojimą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų;

- Apie ūkinės komercinės veiklos pasikeitimus nedelsiant informuoti VMVT Paslaugų departamento Centralizuotą leidimų išdavimo skyrių ir (ar) ____________ apygardos paslaugų skyrių.

 

 

Pridedama:

1)  _____________________________________________________________________________

(nurodyti dokumentus, jei pateikiami)

2) ______________________________________________________________________________

Atsakymą pageidauju gauti šiuo el. pašto adresu**: _____________________________________

** Tais atvejais, kai subjektas nesinaudoja el. paštu, pasirenkamas kitas atsakymo gavimo būdas (nurodyti vieną iš būdų):

   – paštu (nurodomas tikslus adresas): _____________________________________________________________,

   – per Nacionalinę elektroninių siuntų pristatymo, naudojant pašto tinklą, informacinę sistemą,

   – tiesiogiai.

 

_________________________________       ______________     __________________________

(atsakingo / įgalioto asmens pareigos) (parašas) (vardas ir pavardė)

_______________

 

 

 

Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų

patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo

3 priedas

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2024 m. sausio 31 d.

įsakymo Nr. B1-152

redakcija)

 

PATVIRTINTŲ IR REGISTRUOTŲ GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ VEIKLŲ KODŲ, GYVŪNŲ RŪŠIŲ IR PRODUKTŲ KODŲ SĄRAŠAS

 

PATVIRTINTŲ GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ VEIKLŲ KODAI

Kodas

Reikšmė

Kodas

Reikšmė

AH

Aukcionas

MP

Mėsos pusgaminių gamyba

CC

Surinkimo centras

MSFP

Mechaniškai atskirtų žuvininkystės produktų gamyba

CP

Išpjaustymas

MSM

Mechaniškai atskirtos mėsos gamyba

CS

Šaltasis sandėlis

TA

Raugykla

DC

Išsiuntimo centras (moliuskų)

PC

Valymo centras (moliuskų)

EPC

Kiaušinių pakavimas

PdP

Gamybos įmonė

FFPP

Šviežių žuvininkystės produktų gamyba

PP

Perdirbimo įmonė

FV

Žuvų perdirbimo laivas

RV

Laivas šaldytuvas

GHE

Laukinių gyvūnų mėsos tvarkymas

RW

Pervyniojimas, perpakavimas

HO

Medus

SH

Skerdimas

LEP

Skystųjų kiaušinių gamyba

WM

Didmeninė prekyba

MM

Mėsos smulkinimas

ZV

Žvejybos laivas šaldiklis

MCP

Pieno supirkimo punktas

HO

Medus

GYVŪNŲ RŪŠIŲ KODAI

Kodas

Reikšmė

Kodas

Reikšmė

A

Naminiai paukščiai

fG

Ūkiuose auginami laukiniai žinduoliai

B

Galvijai

wL

Laukiniai kiškiniai gyvūnai

C

Ožkos

wG

Laukiniai žinduoliai (išskyrus laukinius kanopinius)

O

Avys

wU

Laukiniai kanopiniai

P

Kiaulės

wA

Laukiniai paukščiai

L

Kiškiniai gyvūnai (kiškiažvėriai)

fA

Ūkiuose auginami laukiniai paukščiai

S

Neporakanopiai (arkliniai) gyvūnai

F

Varlės

R

Stručiai

SN

Sraigės

KITŲ VEIKLŲ IR PRODUKTŲ KODAI

Kodas

Reikšmė

Kodas

Reikšmė

bl

Kraujo produktai

rlg

Ritualinis skerdimas

mp

Mėsos gaminiai

trd

Tradicinis gaminys, geografinė nuoroda, saugoma kilmės nuoroda

pap

Mėsos ekstraktai, miltai

aq

Akvakultūra

st

Skrandžių, pūslių, žarnų tvarkymas

ins

Vabzdžiai

co

Krekenos ir iš jų pagaminti produktai

Rp

Ropliai

lr

Lydyti riebalai, spirgai

can

Konservai

REGISTRUOTŲ GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ VEIKLŲ KODAI

Kodas

Reikšmė

Kodas

Reikšmė

MSN

Mėsinės

ŽL

Žvejybos laivai (pirminė gamyba)

MKT

Mažais kiekiais gaminamų produktų tiekėjai

GŽT

Gyvų žuvų tvarkymas prekyboje

REGISTRUOTŲ MAŽAIS KIEKIAIS GAMINAMŲ PRODUKTŲ TIEKĖJŲ VEIKLŲ KODAI

Kodas

Reikšmė

Kodas

Reikšmė

pg

Mažais kiekiais gaminamų žalio pieno ir pieno gaminių tiekėjas

sp

Paukščių skerdimas, išpjaustymas

žp

Mažais kiekiais gaminamų žuvininkystės produktų tiekėjas

sl

Kiškinių (kiškiažvėrių) skerdimas

Mažais kiekiais sumedžiotų medžiojamųjų gyvūnų mėsos tiekėjas

Mažais kiekiais gaudomų žuvų tiekėjas

mk

Mažais kiekiais gaunamų kiaušinių tiekėjas

mtp

Gyvų žuvų tvarkymas automobilinėse parduotuvėse

mg

Mažais kiekiais gaminamų mėsos produktų (išpjaustytos, smulkintos mėsos, mėsos pusgaminių ir gaminių) tiekėjas

 

 

______________

 

 

 

Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo

4 priedas

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2024 m. sausio 31 d.

įsakymo Nr. B1-152

redakcija)

 

ADMINISTRACINĖS TERITORIJOS KODAI, NAUDOJAMI SUDARANT GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO IR REGISTRAVIMO NUMERIUS

 

Kodas

Administracinė teritorija

Kodas

Administracinė teritorija

32

Akmenės r. sav.

25

Palangos m. sav.

11

Alytaus m. sav.

27

Panevėžio m. sav.

33

Alytaus r. sav.

66

Panevėžio r. sav.

34

Anykščių r. sav.

67

Pasvalio r. sav.

12

Birštono sav.

68

Plungės r. sav.

36

Biržų r. sav.

69

Prienų r. sav.

15

Druskininkų sav.

71

Radviliškio r. sav.

42

Elektrėnų sav.

72

Raseinių r. sav.

45

Ignalinos r. sav.

74

Rietavo sav.

46

Jonavos r. sav.

73

Rokiškio r. sav.

47

Joniškio r. sav.

75

Skuodo r. sav.

94

Jurbarko r. sav.

84

Šakių r. sav.

49

Kaišiadorių r. sav.

85

Šalčininkų r. sav.

48

Kalvarijos sav.

29

Šiaulių m. sav.

19

Kauno m. sav.

91

Šiaulių r. sav.

52

Kauno r. sav.

87

Šilalės r. sav.

58

Kazlų Rūdos sav.

88

Šilutės r. sav.

53

Kėdainių r. sav.

89

Širvintų r. sav.

54

Kelmės r. sav.

86

Švenčionių r. sav.

21

Klaipėdos m. sav.

77

Tauragės r. sav.

55

Klaipėdos r. sav.

78

Telšių r. sav.

56

Kretingos r. sav.

79

Trakų r. sav.

57

Kupiškio r. sav.

81

Ukmergės r. sav.

59

Lazdijų r. sav.

82

Utenos r. sav.

18

Marijampolės sav.

38

Varėnos r. sav.

61

Mažeikių r. sav.

39

Vilkaviškio r. sav.

62

Molėtų r. sav.

01

Vilniaus m. sav.

23

Neringos sav.

41

Vilniaus r. sav.

63

Pagėgių sav.

30

Visagino m. sav.

65

Pakruojo r. sav.

43

Zarasų r. sav.

________________

 

 

Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo

5 priedas

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2024 m. sausio 31 d.

įsakymo Nr. B1-152

redakcija)

 

GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ VEIKLA, KURIAI PRIVALOMAS PATVIRTINIMAS

 

Nr.

Veiklos kategorija

Priskiriamos įmonės

Veiklos kodas

0

Bendros veiklos įmonės

Šaltasis sandėlis (nepriklausantis gamybos įmonei)

CS

Pervyniojimo, perpakavimo įmonė (nepriklausanti gamybos įmonei)

RW

Didmeninės prekybos įmonės

WM

Laivas šaldytuvas

RV

I

Naminių kanopinių mėsa

Skerdykla

SH

Išpjaustymo įmonė

CP

II

Paukščių ir kiškinių mėsa

Skerdykla

SH

Išpjaustymo įmonė

CP

III

Ūkyje auginamų laukinių gyvūnų mėsa

Skerdykla

SH

Išpjaustymo įmonė

CP

IV

Laukinių gyvūnų mėsa

Surinkimo centras (nepriklausantis įmonei)

CC

Laukinių gyvūnų tvarkymo įmonė

GHE

Išpjaustymo įmonė

CP

V

Malta mėsa, mėsos pusgaminiai ir mechaniškai atskirta mėsa

Maltos mėsos įmonė

MM

Mėsos pusgaminių įmonė

MP

Mechaniškai atskirtos mėsos įmonė

MSM

VI

Mėsos gaminiai

Perdirbimo įmonė

PP

VII

Gyvi dvigeldžiai moliuskai

Išsiuntimo centras

DC

Valymo centras

PC

VIII

Žuvininkystės produktai

Žuvų perdirbimo laivas

FV

Žvejybos laivas šaldiklis

ZV

Šviežių žuvininkystės produktų įmonė

FFPP

Perdirbimo įmonė

PP

Didmeninės prekybos įmonė

WM

Aukcionas

AH

IX

Pieno produktai

Surinkimo centras

CC

Pieno perdirbimo įmonė

PP

Pieno supirkimo punktas

MCP

X

Kiaušiniai ir kiaušinių gaminiai

Kiaušinių pakavimo centras

EPC

Skystų kiaušinių gaminių įmonė

LEP

Kiaušinių produktų gamybos įmonė

PP

XI

Varlių kojelių ir sraigių produktai

Perdirbimo įmonė

PP

XII

Perdirbti gyvūniniai riebalai ir spirgai

Surinkimo centras

CC

Perdirbimo įmonė

PP

XIII

Valyti skrandžiai, pūslės ir žarnos

Perdirbimo įmonė

PP

XIV

Želatina

Surinkimo centrai ir raugyklos (nepriklausančios įmonei), tiekiančios surenkamą žaliavą maistinės želatinos gamybai

CC

Perdirbimo įmonė

PP

XV

Kolagenas

Surinkimo centrai ir raugyklos (nepriklausančios įmonei), tiekiančios surenkamą žaliavą maistinio kolageno gamybai

CC

Perdirbimo įmonė

PP

XVI

Labai rafinuoti produktai

Perdirbimo įmonė

PP

XVII

Ropliai

Perdirbimo įmonė

PP

XVIII

Vabzdžiai

Perdirbimo įmonė

PP

XIX

Medus

Gamybos įmonė (nepriklausanti bitynui)

PdP

________________

 

 

Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo

6 priedas

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus 2024 m. sausio 31 d.

įsakymo Nr. B1-152

redakcija)

 

GYVŪNINIO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTŲ VEIKLA, KURIAI PRIVALOMAS REGISTRAVIMAS

 

Veiklos kategorija

Veiklos kodas

Mėsinės

MSN

Gyvų žuvų tvarkymas prekyboje

GŽT

Žvejybos laivai

ŽL

Mažais kiekiais gaminamų produktų tiekėjai:

MKT

 

Mažais kiekiais gaminamų žalio pieno ir pieno gaminių tiekėjas

pg

Mažais kiekiais gaminamų žuvininkystės produktų tiekėjas

žp

Mažais kiekiais gaudomų žuvų tiekėjas

Mažais kiekiais gaminamų mėsos produktų (išpjaustytos, smulkintos mėsos, mėsos pusgaminių ir gaminių) tiekėjas

mg

Mažais kiekiais sumedžiotų medžiojamųjų gyvūnų mėsos tiekėjas

Paukščių skerdimas

sp

Triušių skerdimas

st

Mažais kiekiais gaunamų kiaušinių tiekėjas

mk

__________________