LIETUVOS RESPUBLIKOS KRAŠTO APSAUGOS MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL KRAŠTO APSAUGOS MINISTRO 2011 M. KOVO 8 D. ĮSAKYMO NR. V-275 „DĖL APRŪPINIMO MAISTU IR MAITINIMO PAGAL LAISVUS VALGIARAŠČIUS ORGANIZAVIMO KRAŠTO APSAUGOS SISTEMOJE TVARKOS APRAŠO TVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2022 m. sausio 11 d. Nr. V-18

Vilnius

 

 

P a k e i č i u Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministro 2011 m. kovo 8 d. įsakymą Nr. V-275 „Dėl Aprūpinimo maistu ir maitinimo pagal laisvus valgiaraščius organizavimo krašto apsaugos sistemoje tvarkos aprašo patvirtinimo“ ir jį išdėstau nauja redakcija:

 

„LIETUVOS RESPUBLIKOS KRAŠTO APSAUGOS

MINISTRAS

 

 

ĮSAKYMAS

DĖL APRŪPINIMO MAISTU IR MAITINIMO PASLAUGŲ IŠ BIUDŽETINĖS ĮSTAIGOS PAJAMŲ ĮMOKŲ ORGANIZAVIMO KRAŠTO APSAUGOS SISTEMOJE TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo 63 straipsnio 8, 9, 9¹ dalimis,

t v i r t i n u Aprūpinimo maistu ir maitinimo paslaugų iš biudžetinės įstaigos pajamų įmokų organizavimo krašto apsaugos sistemoje tvarkos aprašą (pridedama).“

 

 

 

Krašto apsaugos ministras                                                                                     Arvydas Anušauskas

 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministro

2011 m. kovo 8 d. įsakymu Nr. V-275

(Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministro

2022 m. sausio 11 d. įsakymo Nr. V-18 redakcija)

 

 

APRŪPINIMO MAISTU IR MAITINIMO PASLAUGŲ IŠ BIUDŽETINĖS ĮSTAIGOS PAJAMŲ ĮMOKŲ ORGANIZAVIMO KRAŠTO APSAUGOS SISTEMOJE TVARKOS APRAŠAS

 

I SKYRIUS

BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Aprūpinimo maistu ir maitinimo paslaugų iš biudžetinės įstaigos pajamų įmokų organizavimo krašto apsaugos sistemoje tvarkos aprašas (toliau – Tvarkos aprašas) reglamentuoja karių ir krašto apsaugos sistemos darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis, vykdančių žmonių paieškos ir gelbėjimo darbus paieškos ir gelbėjimo rajone, teršimo incidentų likvidavimo darbus bei mokymus ir pratybas jūros rajone, kai šie darbai ar pratybos trunka ilgiau kaip 4 valandas, aprūpinimą maistu, profesinės karo tarnybos karių, karių savanorių ir kitų savanoriškos nenuolatinės karo tarnybos karių, taip pat aktyviojo kariuomenės personalo rezervo karių aprūpinimą maistu pratybų, mokymų ar tarnybos užduočių vykdymo laikotarpiu, kariūnų dalinį aprūpinimą maistu, iš dalies maistu aprūpintų ir maistu neaprūpintų profesinės karo tarnybos karių neatlygintinį maitinimąsi kasdienės tarnybos metu, karių savanorių ir kitų savanoriškos nenuolatinės karo tarnybos karių, taip pat aktyviojo kariuomenės personalo rezervo karių neatlygintinį maitinimąsi pratybų, mokymų ar tarnybos užduočių vykdymo laikotarpiu ir karių, valstybės tarnautojų ir darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis, taip pat kitų asmenų maitinimo paslaugų organizavimą krašto apsaugos sistemos (toliau – KAS) institucijose ir (ar) pagrindiniuose kariniuose vienetuose įsteigtose maitinimo vietose.

2. Tvarkos aprašas netaikomas Antrajam operatyvinių tarnybų departamentui prie Krašto apsaugos ministerijos, taip pat organizuojant maitinimą reprezentacinių renginių metu ir aprūpinimą maistu tarptautinių operacijų ir tarptautinių pratybų metu už Lietuvos Respublikos teritorijos (įskaitant teritorinę jūrą) ir išskirtinės ekonominės zonos ribų.

3. Aprūpinimo maistu tvarką tarptautinių operacijų ir tarptautinių pratybų metu už Lietuvos Respublikos teritorijos (įskaitant teritorinę jūrą) ir išskirtinės ekonominės zonos ribų nustato Lietuvos kariuomenės vadas.

4. Tvarkos apraše vartojamos sąvokos:

4.1. Aprūpinimas maistu – karių ir KAS darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis, vykdančių žmonių paieškos ir gelbėjimo darbus paieškos ir gelbėjimo rajone, teršimo incidentų likvidavimo darbus bei mokymus ir pratybas jūros rajone, kai šie darbai ar pratybos trunka ilgiau kaip 4 valandas, aprūpinimas maistu visą parą užtikrinant patvirtintą vienos paros fiziologinę mitybos normą.

4.2. Karšto maisto davinys – karštas maistas, pagamintas lauko virtuvėje, išduodamas ir vartojamas lauko sąlygomis.

4.3. Maisto davinys – supakuotų, paruoštų vartoti maisto produktų rinkinys, atitinkantis patvirtintas karių mitybos fiziologines normas.

4.4. Maitinimo organizavimo padalinys – KAS institucijos ir (ar) pagrindinio karinio vieneto padalinys, organizuojantis aprūpinimą arba dalinį aprūpinimą maistu arba teikiantis maitinimo paslaugas.

4.5. Maitinimo paslaugų iš biudžetinės įstaigos pajamų įmokų organizavimas – maitinimo paslaugų organizavimas sudarant sąlygas laisvai pasirinkti patiekalus, už kuriuos gaunamos pajamų įmokos.

4.6. Maitinimo vieta – erdvė, kurioje ruošiamas, gaminamas, išduodamas (realizuojamas) maistas, įrengta laikantis maisto tvarkymą reglamentuojančių teisės aktų nustatytų viešojo maitinimo reikalavimų.

4.7. Sausasis maisto davinys – supakuotas, paruoštas vartoti, atitinkantis patvirtintas karių mitybos fiziologines normas maistas, skirtas kariui pavalgyti vieną kartą, ir būtini priedai.

 

 

II SKYRIUS

APRŪPINIMAS AR DALINIS APRŪPINIMAS MAISTU IR NEATLYGINTINIS MAITINIMASIS

 

5. Aprūpinimas ar dalinis aprūpinimas maistu vykdomas maitinimo organizavimo padalinių pajėgumais ir (ar) perkant paslaugas iš kitų ūkio subjektų.

6. Aprūpinimas ar dalinis aprūpinimas maistu vykdomas KAS institucijose ir pagrindiniuose kariniuose vienetuose, kuriuose yra maitinimo vietos (1 priedas) ir kuriuose:

6.1. vykdomas kovinis rengimas;

6.2. organizuojamas ir vykdomas pasirengimas tarptautinėms ir (ar) karinėms operacijoms;

6.3. organizuojamas ir vyksta savanoriškos nenuolatinės karo tarnybos karių ir aktyviojo kariuomenės personalo rezervo karių rengimas;

6.4. vykdomi jaunesniųjų karininkų vadų mokymai;

6.5. vykdomos kariūnų studijos;

6.6. teikiamos stacionarinės medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo paslaugos kariams.

7. Maistu aprūpinami:

7.1. kariai karinių pratybų ir karinių operacijų metu;

7.2. kariai, esantys koviniame budėjime;

7.3. kariai, vykdantys tarnybą kareivinių režimu;

7.4. kariai, atliekantys privalomąją pradinę karo tarnybą;

7.5. kariūnai;

7.6. kariai, įstatymų nustatyta tvarka teikiantys pagalbą kitoms valstybės ir savivaldybių institucijoms;

7.7. kitų valstybių kariai ir civiliai asmenys, kuriems teikiama priimančiosios šalies parama;

7.8. KAS darbuotojai, dirbantys pagal darbo sutartis, vykdantys žmonių paieškos ir gelbėjimo darbus paieškos ir gelbėjimo rajone, teršimo incidentų likvidavimo darbus bei mokymus ir pratybas jūros rajone, kai šie darbai ar pratybos trunka ilgiau kaip 4 valandas;

7.9. kariai, gaunantys stacionarinės medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo paslaugas Lietuvos kariuomenės Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos Karių reabilitacijos centre;

7.10. kariai savanoriai ir kiti savanoriškos nenuolatinės karo tarnybos kariai, taip pat aktyviojo kariuomenės personalo rezervo kariai pratybų, mokymų ar tarnybos užduočių vykdymo laikotarpiu;

7.11. kitų Lietuvos Respublikos institucijų darbuotojai pagal dvišalio bendradarbiavimo sutartis;

7.12. kitų valstybių kariai ir civiliai asmenys, studijuojantys (besimokantys) Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje (toliau – LKA).

8. Maistu gali būti neaprūpinama 7.1 papunktyje nurodytu atveju, karines pratybas organizuojančio arba karines operacijas planuojančio vado sprendimu, jei aprūpinimas maistu nesuderinamas su pratybų tikslais, pobūdžiu arba operacijos specifika. Karines pratybas organizuojantis arba karines operacijas planuojantis vadas turi sudaryti sąlygas kariams savarankiškai apsirūpinti maistu.

9. Maistu iš dalies aprūpinami:

9.1. profesinės karo tarnybos kariai karinių pratybų ar tarnybos užduočių vykdymo laikotarpiu, kuris tęsiasi ne visą parą (-as);

9.2. kariai savanoriai ir kiti savanoriškos nenuolatinės karo tarnybos kariai, taip pat aktyviojo kariuomenės personalo rezervo kariai pratybų, mokymų ar tarnybos užduočių vykdymo laikotarpiu, kuris tęsiasi ne visą parą (-as);

9.3. kariūnai LKA statute numatytais atvejais.

10. Aprūpinimas ar dalinis aprūpinimas maistu vykdomas teikiant:

10.1. karštą maistą, pagamintą stacionariose valgyklose;

10.2. karšto maisto davinius;

10.3. sausuosius maisto davinius;

10.4. maisto davinius.

11. Kariai aprūpinami maistu maitinimo vietose, jiems teikiamas karštas maistas, pagamintas stacionariose valgyklose, arba karšti maisto daviniai vadovaujantis Lietuvos kariuomenės vado patvirtintais valgiaraščiais ir receptūromis arba išduodami sausieji maisto daviniai ar maisto daviniai, sudaryti pagal Lietuvos kariuomenės vado patvirtintą sudėtį. Ši nuostata taikoma ir profesinės karo tarnybos karius, karius savanorius ir kitus savanoriškos nenuolatinės karo tarnybos karius, taip pat aktyviojo kariuomenės personalo rezervo karius pratybų, mokymų ar tarnybos užduočių vykdymo laikotarpiu, kariūnus iš dalies aprūpinant maistu.

12. KAS darbuotojai, dirbantys pagal darbo sutartis, vykdantys žmonių paieškos ir gelbėjimo darbus paieškos ir gelbėjimo rajone, teršimo incidentų likvidavimo darbus bei mokymus ir pratybas jūros rajone, kai šie darbai ar pratybos trunka ilgiau kaip 4 valandas, maistu aprūpinami teikiant Lietuvos kariuomenės vado patvirtintos sudėties sausuosius maisto davinius, karšto maisto davinius, karštą maistą, pagamintą stacionarioje valgykloje, vadovaujantis Lietuvos kariuomenės vado patvirtintais valgiaraščiais ir receptūromis.

13. Iš dalies maistu aprūpintiems ir maistu neaprūpintiems profesinės karo tarnybos kariams kasdienės tarnybos metu, kariams savanoriams ir kitiems savanoriškos nenuolatinės karo tarnybos kariams, taip pat aktyviojo kariuomenės personalo rezervo kariams pratybų, mokymų ar tarnybos užduočių vykdymo laikotarpiu siekiant užtikrinti kasdienės veiklos dienotvarkės vykdymą, jų sveikatos ir fizinės būklės palaikymą gali būti sudaromos sąlygos neatlygintinai maitintis maitinimo organizavimo padalinyje, organizuojančiame aprūpinimą arba dalinį aprūpinimą karštu maištu, pagamintu stacionarioje valgykloje, vadovaujantis Lietuvos kariuomenės vado patvirtintais valgiaraščiais ir receptūromis.

14. Kariai, gaunantys stacionarinės medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo paslaugas Lietuvos kariuomenės Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos Karių reabilitacijos centre, aprūpinami maistu vadovaujantis šio centro vadovo ar jo įgalioto asmens patvirtintais valgiaraščiais ir receptūromis.

15. Užtikrinant asmenų, išvardytų Tvarkos aprašo 7.1–7.8 ir 7.10–7.12 papunkčiuose, aprūpinimą maistu, asmenų, išvardytų Tvarkos aprašo 9 punkte, dalinį aprūpinimą maistu, asmenų, išvardytų Tvarkos aprašo 13 punkte, neatlygintinį maitinimą, Tvarkos aprašo 17 punkte nurodyti asmenys sudaro planuojamų maitinti asmenų savaitės aprūpinimo maistu, dalinio aprūpinimo maistu, neatlygintinio maitinimo paraiškas ir jas pateikia maitinimą organizuojančiam padaliniui ne vėliau kaip prieš 5 (penkias) kalendorines dienas. Jei pateiktą paraišką reikia patikslinti, patikslintos kiekvienos dienos paraiškos pateikiamos maitinimą organizuojančiam padaliniui prieš dieną. Asmenys, išvardyti Tvarkos aprašo 7.1–7.8, 7.10–7.12 papunkčiuose, 9 ir 13 punktuose, turi teisę patys teikti šiame punkte nurodytas paraiškas dėl jų pačių aprūpinimo maistu šiame punkte nustatytais terminais.

16. Organizuojant karių aprūpinimą maistu Lietuvos kariuomenės Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos Karių reabilitacijos centre, maitinimo paraiškos sudaromos vadovaujantis Lietuvos kariuomenės Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos vado nustatyta tvarka.

17. KAS institucijų ir (ar) pagrindinių karinių vienetų vadovai (vadai, viršininkai), organizuojantys karines pratybas, karines operacijas, mokymus ar vykdantys karines užduotis, privalo:

17.1. užtikrinti visų organizuojamame renginyje dalyvaujančių asmenų aprūpinimą maistu 10 punkte nurodytais atvejais;

17.2. užtikrinti visų organizuojamame renginyje dalyvaujančių asmenų dalinį aprūpinimą maistu 12 punkte nurodytais atvejais.

 

III SKYRIUS

APRŪPINIMAS SAUSAISIAIS MAISTO DAVINIAIS

 

18. Sausieji maisto daviniai kariams išduodami, kai nėra galimybės aprūpinti karštu maistu, pagamintu stacionariose valgyklose, ar karštais maisto daviniais šiais atvejais:

18.1. lauko pratybų ir mokymų metu;

18.2. karinėse operacijose;

18.3. kai kariniai vienetai ilgiau kaip 4 valandas teikia pagalbą kitoms valstybės ir savivaldybių institucijoms Lietuvos Respublikos krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo 18 straipsnyje nustatytais atvejais;

18.4. kai Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ar Lietuvos kariuomenės Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnyba neleidžia maitinti stacionarioje valgykloje pagamintu maistu.

            19. Kitais Tvarkos apraše nenumatytais atvejais sausieji maisto daviniai skiriami Lietuvos kariuomenės vado sprendimu.

20. Tvarkos aprašo 18 punkte nustatytais atvejais sausieji maisto daviniai išduodami kariams ne ilgesniam kaip trijų parų laikotarpiui, paskui kariai turi gauti karšto maisto davinius arba karštą maistą, pagamintą stacionariose valgyklose, išskyrus atvejį, kai pagal karinės operacijos pobūdį nėra galimybės karius aprūpinti karšto maisto daviniais ar karštu maistu, pagamintu stacionariose valgyklose. Šiuo atveju sausieji maisto daviniai išduodami kariams maitintis iki 30 (trisdešimt) parų. Sprendimą dėl sausųjų maisto davinių išdavimo trukmės, bet ne ilgiau kaip 30 (trisdešimčiai) parų, atsižvelgdami į karinės operacijos pobūdį, priima KAS institucijų, jų padalinių ir pagrindinių karinių vienetų vadovai (vadai, viršininkai) ar jų įgalioti asmenys, atsakingi už tos karinės operacijos planavimą, prieš tai suderinę su Lietuvos kariuomenės Logistikos valdyba.

21. KAS darbuotojams, dirbantiems pagal darbo sutartis ir vykdantiems žmonių paieškos ir gelbėjimo darbus, teršimo incidentų likvidavimo darbus, sausieji maisto daviniai išduodami neplaninio išplaukimo į jūrą atveju, vykdant žmonių paieškos ir gelbėjimo darbus paieškos ir gelbėjimo rajone, teršimo incidentų likvidavimo darbus, kai šie darbai trunka ilgiau kaip 4 valandas.

22. Kai sausųjų maisto davinių atsargos nesuvartojamos ir negalima jų suvartoti šiame Tvarkos apraše numatytais atvejais, likus ne mažiau kaip keturiems mėnesiams iki jų tinkamumo vartoti termino pabaigos, KAS institucijų vadovai ar jų įgalioti asmenys informuoja Logistikos valdybos vadą apie sausųjų maisto davinių likučius ir teikia siūlymus dėl tolesnio jų panaudojimo.

 

IV SKYRIUS

APRŪPINIMAS MAISTO DAVINIAIS

 

23. Maitinimą organizuojantis padalinys išduoda maisto davinius kariams šiais atvejais:

23.1. nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos (toliau – NPPKT) kariams, kariūnams ir juos lydintiems profesinės karo tarnybos kariams vykstant į sporto varžybas, ekskursijas, valstybės, kariuomenės ir savivaldybių organizuojamus ir kitus renginius ar grįžtant iš jų;

23.2. NPPKT kariams ir kariūnams vykstant į ne KAS gydymo įstaigas specialisto konsultacijos, į reabilitaciją, gydytis stacionariai, atlikti patikros dėl psichotropinių ir narkotinių medžiagų;

23.3. NPPKT kariams išvykimo iš karinio vieneto dieną, kai suteikiamos laisvos nuo tarnybos dienos, atostogos dėl šeimyninių aplinkybių;

23.4. kitais atvejais, kai dėl objektyvių aplinkybių nėra galimybės aprūpinti karštu maistu, pagamintu stacionariose valgyklose, karšto maisto daviniais ir (arba) sausųjų maisto davinių išduoti netikslinga.

24. Maisto daviniai gali būti išduodami KAS darbuotojams, dirbantiems pagal darbo sutartis, vykdantiems žmonių paieškos ir gelbėjimo darbus paieškos ir gelbėjimo rajone, teršimo incidentų likvidavimo darbus bei mokymus ir pratybas jūros rajone, kai šie darbai ar pratybos trunka ilgiau kaip 4 valandas ir nėra galimybės aprūpinti karštu maistu, pagamintu stacionariose valgyklose, ar karšto maisto daviniais ir Tvarkos aprašo 18 punkte nustatytais atvejais negalima išduoti sausojo maisto davinio.

25. Tvarkos aprašo 23 ir 24 punkte nustatytais atvejais maisto daviniai išduodami ne ilgesniam kaip paros laikotarpiui.

26. Sprendimą dėl maisto davinių išdavimo priima KAS institucijų vadovai ar jų įgalioti asmenys.

 

V SKYRIUS

MAITINIMO PASLAUGŲ IŠ BIUDŽETINĖS ĮSTAIGOS PAJAMŲ ĮMOKŲ ORGANIZAVIMAS IR ATSISKAITYMAS UŽ JAS

 

27. Maitinimo paslaugos iš biudžetinės įstaigos pajamų įmokų gali būti teikiamos KAS institucijose ir (ar) pagrindiniuose kariniuose vienetuose, kuriuose įrengtos maitinimo vietos ir įrengti bei įregistruoti kasos aparatai.

28. Maitinimo paslaugos iš biudžetinės įstaigos pajamų įmokų teikiamos maitinimo organizavimo padalinių pajėgumais, vadovaujantis KAS institucijų vadovų ar jų įgaliotų asmenų patvirtintais valgiaraščiais ir receptūromis, sudarytomis pagal valgiaraščių sudarymo ir patiekalų pateikimo rekomendacijas (2 priedas), leidžiančias laisvai pasirinkti patiekalus.

29. Maitinimo paslaugos iš biudžetinės įstaigos pajamų įmokų teikiamos pagal KAS institucijų ir pagrindinių karinių vienetų vadovų (vadų, viršininkų) patvirtintą atitinkamai KAS institucijos ar karinio vieneto vidinę maitinimo organizavimo tvarką (KAS institucijos ar pagrindinio karinio vieneto dienotvarkę, maitinimo grafiką ir kitas sąlygas) ir paskyrus už maitinimo vietą atsakingą asmenį (maitinimo organizavimo padalinio vadovą).

30. LKA ir Lietuvos kariuomenės kariniuose vienetuose, teikiančiuose maitinimo paslaugas, patiekalų kainą, atsižvelgdamas į tiesiogines patiekalų gamybos sąnaudas, nustato LK kariniuose vienetuose Lietuvos kariuomenės vadas arba jo įgalioti asmenys, o LKA – akademijos viršininkas.

31. Atsiskaitymas už maitinimo paslaugas iš biudžetinės įstaigos pajamų įmokų vykdomas:

31.1. maitinimo vietoje grynaisiais pinigais ar, jeigu yra įrengtas elektroninių kortelių skaitytuvas, mokėjimo kortelėmis, už pinigų surinkimą (atsiskaitymą) atsakingam asmeniui registruojant šiuos atsiskaitymus kasos aparatu;

31.2 banko mokėjimo pavedimu pagal KAS institucijos ar pagrindinių karinių vienetų atsakingų asmenų išrašytas sąskaitas faktūras (kai yra kitų įstaigų, įmonių, organizacijų oficialūs raštai, garantuojantys apmokėjimą, ir oficialios paraiškos). 

32. KAS institucijos vadovų ar jų įgaliotų asmenų nustatyta tvarka už pinigų surinkimą (atsiskaitymą) atsakingas asmuo gali dalį grynųjų pinigų pagal pinigų išėmimą iš kasos aparato patvirtinantį kvitą perkelti į tam skirtą vadovo (vado, viršininko) įsakyme (dėl kasos operacijų atlikimo vietos ribų nustatymo) nurodytą vietą, kurioje šie pinigai kartu su jų išėmimą iš kasos aparato patvirtinančiu kasos aparato kvitu (kvitais) saugomi iki pinigų įnešimo į atsiskaitomąją sąskaitą.

33. Už pinigų surinkimą atsakingi asmenys privalo suskaičiuoti ir paimti iš kasos aparato grynųjų pinigų sumas KAS institucijos vadovų ar jų įgaliotų asmenų nustatytu terminu pagal išspausdintus pinigų išėmimą patvirtinančius kasos aparatų kvitus ir ne rečiau kaip kartą per savaitę gautus grynuosius pinigus turi įnešti į KAS institucijos biudžeto pajamų įmokų atsiskaitomąją sąskaitą.

 

VI SKYRIUS

ATSISKAITYMAS UŽ APRŪPINIMĄ AR DALINĮ APRŪPINIMĄ MAISTU IR NEATLYGINTINĮ MAITINIMĄSI

 

34. Atsiskaitymas už aprūpinimą maistu ar dalinį aprūpinimą maistu ir neatlygintinį maitinimąsi:

34.1. maitinimo organizavimo padalinys kiekvieno mėnesio pabaigoje arba ne vėliau kaip likus 1 (vienai) darbo dienai iki karių, kurie yra atleidžiami iš tarnybos, išleidimo į atsargą dienos parengia ir pasirašo pranešimą apie maitinimo išlaidas (toliau – Pranešimas) (3 priedas), jį vizuoja specialistas, vykdantis visas biudžeto specialisto funkcijas ar jų dalį, nurodydamas finansavimo šaltinį, ir perduoda KAS institucijai ar pagrindiniam kariniam vienetui, kurio kariai buvo aprūpinti ar iš dalies aprūpinti maistu ar neatlygintinai maitinosi;

34.2. KAS institucijos ar pagrindinio karinio vieneto, kurio kariai buvo siųsti į karines pratybas, mokymus ar vykdyti kovinių užduočių, paskirtas atsakingas asmuo, gavęs Pranešimą, per dvi darbo dienas patikrina ir pasirašydamas suderina Pranešime pateiktus duomenis apie karius, kurie buvo aprūpinti ar iš dalies aprūpinti maistu ar neatlygintinai maitinosi, o specialistas, vykdantis visas biudžeto specialisto funkcijas ar jų dalį, suderina gautą Pranešimą, nurodydamas finansavimo šaltinį, ir jį ne vėliau kaip kitą darbo dieną grąžina maitinimo organizavimo padaliniui;

34.3. maitinimo organizavimo padalinys parengia mėnesio Pranešimų suvestinę (4 priedas) ir (ar) sąskaitą faktūrą (jei maitinimo išlaidos bus grąžinamos kitoms KAS institucijoms pagal išrašytas sąskaitas faktūras) ir ją išsiunčia kartu su KAS institucijų ar pagrindinių karinių vienetų suderintais ir vizuotais Pranešimais apie maitinimo išlaidas buhalterinę apskaitą tvarkančiam padaliniui ne vėliau kaip iki kito mėnesio 5 dienos;

34.4. buhalterinę apskaitą tvarkantis padalinys:

            34.4.1. vadovaudamasis Pranešimuose pateiktais duomenimis už laikotarpį, kurį kariai buvo aprūpinti ar iš dalies aprūpinti maistu ar neatlygintinai maitinosi, nemoka kariams Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyto dydžio maitinimo išlaidų piniginės kompensacijos ar jos dalies. Iš dalies maistu aprūpintiems ir maistu neaprūpintiems profesinės karo tarnybos kariams, kariams savanoriams ir kitiems savanoriškos nenuolatinės karo tarnybos kariams, taip pat aktyviojo kariuomenės personalo rezervo kariams neatlygintinai pasimaitinus KAS maitinimą organizuojančiuose padaliniuose maitinimosi išlaidų piniginė kompensacija mažinama sunaudotų maisto produktų ir maisto žaliavų kaina. Kariui mokėtina maitinimosi išlaidų piniginė kompensacija apskaičiuojama taip:

 

MK = M x D – (Am + Sd + ∑Prdm), kur

 

M – Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu nustatytas vienos paros maitinimosi išlaidų piniginės kompensacijos kariui, neaprūpinamam maistu, dydis (Eur),

D – skaičiuojamojo laikotarpio kalendorinių dienų skaičius,

Am – kario aprūpinimas maistu visą parą (Eur), kur

Am = M x dam,

dam – skaičiuojamojo laikotarpio kalendorinių dienų, kuriomis karys buvo visiškai aprūpintas maistu visą parą, skaičius,

Sd – atskaitoma dalinio kario aprūpinimo sausaisiais maisto daviniais išlaidų suma (apskaičiuota suma apvalinama šimtųjų tikslumu), kur

Sd =  M/p x ksd,

p – pagal fiziologines mitybos normas kariui priklausantis sausųjų davinių skaičius per parą (vnt.),

ksd – kario daliniam aprūpinimui maistu išduotų sausųjų maisto davinių kiekis (vnt),

Prdm – kario daliniam neatlygintiniam maitinimuisi sunaudotų maisto produktų ir maisto žaliavų, skirtų fiziologinei mitybos normai užtikrinti, suma (išskyrus dalinį aprūpinimą sausaisiais maisto daviniais);

            34.4.2. vadovaudamasis Pranešimuose pateiktais duomenimis ir (arba) maitinusių institucijų išrašytomis sąskaitomis faktūromis, maitinimo organizavimo padaliniui patirtas išlaidas ne vėliau kaip per 20 dienų nuo Pranešimų ir (ar) sąskaitų faktūrų gavimo dienos kompensuoja pagal Pranešimuose nurodytus finansavimo šaltinius. Pranešimuose nurodytos išlaidos perkeliamos į atitinkamos programos, funkcijos, priemonės lėšų, skirtų aprūpinti KAS maisto produktais, biudžeto išlaidų ekonominės klasifikacijos straipsnį „Mitybos išlaidos“ (postraipsnį „Aprūpinimas maisto produktais“);

            34.5. stacionarinės medicininės reabilitacijos ir (ar) sanatorinio gydymo metu karių aprūpinimo ar dalinio aprūpinimo maistu išlaidos apmokamos iš karinio vieneto, teikiančio stacionarinės medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo paslaugas, tam tikslui skirtų lėšų;

            34.6. Tvarkos aprašo 7.7 ir 7.12 papunkčiuose nurodyti asmenys gali atsiskaityti banko mokėjimo pavedimu pagal maitinimą organizuojančio padalinio išrašytas sąskaitas faktūras.

____________________

 

 

Aprūpinimo maistu ir maitinimo

paslaugų iš biudžetinės įstaigos pajamų

įmokų organizavimo krašto apsaugos

sistemoje tvarkos aprašo

1 priedas

 

 

KRAŠTO APSAUGOS SISTEMOS INSTITUCIJŲ IR PAGRINDINIŲ KARINIŲ VIENETŲ, KURIUOSE YRA MAITINIMO VIETOS, SĄRAŠAS

 

 

 

1. Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos Įgulų aptarnavimo tarnybos Vilniaus įgulos aptarnavimo centras (I, II, III valgyklos).

2. Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos Įgulų aptarnavimo tarnybos Vilniaus įgulos aptarnavimo centras (Pabradės skyriaus I, II valgykla).

3. Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos Įgulų aptarnavimo tarnybos Kauno įgulos aptarnavimo centras (I, II, III valgyklos).

4. Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos Įgulų aptarnavimo tarnybos Kauno įgulos aptarnavimo centras (Lietuvos kariuomenės mokyklos Brigados generolo Kazio Veverskio poligono valgykla).

5. Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos Įgulų aptarnavimo tarnybos Kauno įgulos aptarnavimo centras (Alytaus skyriaus I valgykla).

6. Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos Įgulų aptarnavimo tarnybos Kauno įgulos aptarnavimo centras (Alytaus skyriaus II valgykla).

7. Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos Įgulų aptarnavimo tarnybos Kauno įgulos aptarnavimo centras (Marijampolės skyriaus valgykla).

8. Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos Įgulų aptarnavimo tarnybos Ruklos įgulos aptarnavimo centras (I, II, III valgyklos).

9. Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos Įgulų aptarnavimo tarnybos Klaipėdos įgulos aptarnavimo centras (I valgykla, Tauragės skyriaus I, II valgyklos).

10. Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos Įgulų aptarnavimo tarnybos Panevėžio įgulos aptarnavimo centras.

11. Įgulų aptarnavimo tarnybos Šiaulių įgulos aptarnavimo centras (I, II valgyklos).

12. Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija.

13. Karinių jūrų pajėgų štabas.

14. Karo laivų flotilės laivai.

15. Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Jūros ir pakrančių stebėjimo tarnybos Palangos jūros stebėjimo posto valgykla.

16. Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Jūros ir pakrančių stebėjimo tarnybos Klaipėdos jūros stebėjimo posto valgykla.

______________________________

 

 

Aprūpinimo maistu ir maitinimo

paslaugų iš biudžetinės įstaigos pajamų

įmokų organizavimo krašto apsaugos

sistemoje tvarkos aprašo

2 priedas

 

 

KRAŠTO APSAUGOS SISTEMOS INSTITUCIJŲ IR PAGRINDINIŲ KARINIŲ VIENETŲ VADOVŲ TVIRTINAMŲ VALGIARAŠČIŲ SUDARYMO IR PATIEKALŲ TIEKIMO REKOMENDACIJOS

 

I SKYRIUS

BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Krašto apsaugos sistemos institucijų ir pagrindinių karinių vienetų vadovų tvirtinamų valgiaraščių sudarymo ir patiekalų tiekimo rekomendacijomis rekomenduojama vadovautis organizuojant maitinimo paslaugas iš biudžetinės įstaigos pajamų įmokų, sudarant valgiaraščius ir tiekiant patiekalus.

 

II SKYRIUS

VALGIARAŠČIŲ SUDARYMAS

 

2. Planiniai valgiaraščiai sudaromi savaitei.

3. Kiekvienos dienos valgiaraščiuose turi būti nurodomas pagamintų patiekalų porcijos svoris ir kaina.

4. Pusryčių valgiaraščio sudarymas:

4.1. ne mažiau kaip 2 karštieji patiekalai (vienas iš jų turi būti kiaušinių patiekalas);

4.2. ne mažiau kaip 2 rūšių daržovės ir (arba) daržovių salotos bei mišrainės;

4.3. šaltasis patiekalas (mėsos, žuvies);

4.4. ne mažiau kaip 3 pavadinimų pieno produktai (varškė su įvairiais priedais, sūris, jogurtas, sviestas);

4.5. ne mažiau kaip 2 pavadinimų konditerijos gaminiai (bandelės, keksas, pyragas);

4.6. duona, batonas;

4.7. ne mažiau kaip 2 karštieji gėrimai;

4.8. medus, džemas, uogienė.

5. Pietų valgiaraščio sudarymas:

5.1. ne mažiau kaip 2 pavadinimų sriubos;

5.2. ne mažiau kaip 2 karštieji patiekalai (mėsos, daržovių, žuvies, miltų);

5.3. ne mažiau kaip 3 rūšių daržovės ir (arba) daržovių salotos bei mišrainės;

5.4. ne mažiau kaip 2 šaltieji patiekalai (mėsos, žuvies);

5.5. saldusis patiekalas;

5.6. ne mažiau kaip 3 pavadinimų šaltieji gėrimai (sultys, kompotai ir pan.);

5.7. įvairūs padažai, užpilai, majonezas, pomidorų padažas;

5.8. duona, batonas.

6. Vakarienės valgiaraščio sudarymas:

6.1. karštasis patiekalas;

6.2. ne mažiau kaip 2 rūšių daržovės ir (arba) daržovių salotos bei mišrainės;

6.3. šaltasis patiekalas (mėsos, žuvies);

6.4. ne mažiau kaip 2 pavadinimų konditerijos gaminiai (bandelės, keksas, pyragas);

6.5. sviestas arba margarinas;

6.6. ne mažiau kaip 2 rūšių sūris;

6.7. ne mažiau kaip 3 karštieji gėrimai;

6.8. duona, batonas;

6.9. medus, džemas, uogienė.

7. Valstybinių ir kitų švenčių dienomis gali būti sudaromi specialieji valgiaraščiai.

 

III SKYRIUS

PATIEKALŲ IR GĖRIMŲ TIEKIMAS

 

8. Virėjai porcijomis patiekia:

8.1. karštuosius pagrindinius patiekalus;

8.2. karštuosius garnyrus prie karštųjų patiekalų;

8.3. savos gamybos karštuosius padažus prie karštųjų patiekalų;

8.4. sriubas.

9. Gali būti patiekiama bendruose induose (talpyklose, virduliuose ar gamintojo pakuotėje), suteikiant galimybę valgantiesiems savarankiškai pasirinkti pageidaujamą produktą:

9.1. šviežios daržovės, salotos ir mišrainės;

9.2. šaltieji gėrimai (išskyrus kompotus);

9.3. karštieji gėrimai;

9.4. šaltieji padažai, užpilai (pagaminti pramoniniu būdu, skirti tiesiogiai vartoti, papildomai jų neapdirbant), majonezas;

9.5. šaltieji patiekalai;

9.6. sūris, sviestas, margarinas;

9.7. konditerijos gaminiai.

 

_________________________