LOGOnespalv-maz2

 

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2017 m. LIEPOS 25 D. ĮSAKYMO nR. 3d-489 „dĖL VAISIŲ IR DARŽOVIŲ BEI PIENO IR PIENO PRODUKTŲ VARTOJIMO SKATINIMO VAIKŲ UGDYMO ĮSTAIGOSE PROGRAMOS 2017–2023 MOKSLO METŲ STRATEGIJOS PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

 

2020  m. kovo 31 d. Nr. 3D-250

Vilnius

 

P a k e i č i u Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programos 2017–2023 mokslo metų strategiją, patvirtintą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2017 m. liepos 25 d. įsakymu Nr. 3D-489 „Dėl Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programos 2017–2023 mokslo metų strategijos patvirtinimo“, ir 36 punktą išdėstau taip:

36.   Gali būti taikomos tokios švietimo priemonės:

36.1. pamokų ar kitos formos veiklų, aiškinančių sveikos mitybos, žemės ūkio gamybos (išskiriant vaisius, daržoves bei pieną ir pieno gaminius) ir maisto švaistymo mažinimo svarbą, rengimas. Tikslas – šviesti vaikus apie sveikos mitybos naudą, apie visos maisto gamybos grandinės ir tausaus vartojimo reikšmę. Bus parengta metodinė medžiaga pamokoms (veikloms) pravesti šiomis temomis:

36.1.1.   Sveika mityba: mitybos piramidė, sveikatai palankių produktų išskyrimas, sveikos mitybos reikšmė.

36.1.2.   Vaisiai ir daržovės: produktų įvairovė, tinkamas pasirinkimas, kelias „nuo lauko iki stalo“.

36.1.3.   Pienas ir pieno gaminiai: naudingumas žmogui, produktų įvairovė, kelias „nuo tvarto iki stalo“.

36.1.4.   Fizinė sveikata: mitybos įtaka žmogaus fizinei sveikatai, judėjimo reikšmė.

36.1.5.   Maisto švaistymo mažinimas.

36.2. degustavimo ir maisto gamybos pamokų rengimas. Tikslas – padėti vaikams praktiškai suvokti, koks maistas yra sveikatai palankus ir kad sveikatai palankus maistas yra skanus, išmokyti vaikus pasigaminti sveikatai palankių užkandžių;

36.3. mokymo kursai (seminarai) ir mokomosios medžiagos pristatymai pedagogams, valgyklų darbuotojams ir ugdymo įstaigų bendruomenėms apie sveikos mitybos įpročių diegimą, žemės ūkį ir tvarią gamybą, maisto švaistymo mažinimą. Tikslas – šviesti ugdymo įstaigų bendruomenes apie sveiką mitybą, žemės ūkį ir tvarią gamybą, vietos maisto tiekimo grandines, tausų maisto vartojimą, siekiant, kad maitinimo ir mitybos planavimo įpročiai keistųsi ir šeimose;

36.4. šviečiamųjų viktorinų ir konkursų, sporto varžybų, skatinančių sveiką gyvenimo būdą, pristatančių žemės ūkį ir tvarią gamybą, vietos maisto tiekimo grandines, kovojančių su maisto švaistymu, organizavimas. Tikslas – įtraukti ir suaktyvinti mokyklų bendruomenes atkreipti dėmesį į kasdien valgomą maistą, skatinti rinktis sveikatai palankų maistą;

36.5. vaikų išvykos į sodininkystės, daržininkystės ar pienininkystės ūkius ir perdirbimo įmones. Tikslas – supažindinti vaikus su vaisių ir daržovių auginimu, pieno ir (ar) kitų produktų gamyba, išauginto (pagaminto) produkto keliu „nuo lauko iki stalo“;

36.6. sodų (daržų) ugdymo įstaigose įrengimas ir priežiūra.“

 

 

 

Žemės ūkio ministras                                                                                      Andrius Palionis