LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2019 M. GEGUŽĖS 10 D. ĮSAKYMO NR. 3D-292

„DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS RINKAI PATEIKIAMŲ IR TIEKIAMŲ TRĘŠIAMŲJŲ PRODUKTŲ ĮTRAUKIMO Į IDENTIFIKAVIMO SĄRAŠĄ IR IŠBRAUKIMO IŠ ŠIO SĄRAŠO TVARKOS APRAŠO IR LIETUVOS RESPUBLIKOS RINKAI PATEIKIAMŲ IR TIEKIAMŲ TRĘŠIAMŲJŲ PRODUKTŲ IDENTIFIKAVIMO SĄRAŠO PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2020 m. spalio 19 d. Nr. 3D-713

Vilnius

 

Pakeičiu Lietuvos Respublikos rinkai pateikiamų ir tiekiamų tręšiamųjų produktų identifikavimo sąrašą, patvirtintą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2019 m. gegužės 10 d. įsakymu Nr. 3D-292 „Dėl Lietuvos Respublikos rinkai pateikiamų ir tiekiamų tręšiamųjų produktų įtraukimo į identifikavimo sąrašą ir išbraukimo iš šio sąrašo tvarkos aprašo ir Lietuvos Respublikos rinkai pateikiamų ir tiekiamų tręšiamųjų produktų identifikavimo sąrašo patvirtinimo“:

1.  Pakeičiu 3.1.3.1 papunkčio „Biriosios organinės-mineralinės trąšos“ lentelės A.3.1.1.4  papunktį ir jį išdėstau taip:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„A.3.1.1.4

Organinės trąšos su NP trąšomis

Produktas gaunamas iš organinių medžiagų ir chemiškai ar absorbciškai su jomis sujungtų NP mineralinių trąšų.

Suminis kiekis – 8 % (N + P2O5).

Minimalus kiekvienos maisto medžiagos kiekis – 2,5 ℅ N, 2 % P2O5.

Organinės medžiagos kiekis (sausojoje medžiagoje) –

7,5%.

Produktas turi atitikti Europos Komisijos reglamento (ES) Nr. 142/2011 reikalavimus.

Kietos natūralios priemaišos (akmenys ir pan.), kurių skersmuo  iki 5 mm –  5 %. Kietos nenatūralios priemaišos (plastikas, metalas ir pan.), kurių skersmuo nuo 2 mm – 0,5 %.

Teršalai neturi viršyti šių kiekių, mg/kg sausosios medžiagos:

– kadmis (Cd): kai tręšiamajame

Produkte suminis fosforo (P) kiekis mažesnis nei 5 % fosforo pentoksido (P2O5) ekvivalento masės – 3 mg/kg sausosios medžiagos; kai tręšiamajame produkte suminis fosforo (P) kiekis ne mažesnis kaip 5 % fosforo pentoksido (P2O5) ekvivalento masės (fosforo trąšos) – 40 mg/kg fosforo pentoksido (P2O5); 

– švinas (Pb) – 120;

– gyvsidabris (Hg) – 1,0;

– chromas (Cr) – 70;

– cinkas (Zn) – 1500;

– varis (Cu) – 600;

– arsenas – 40;

– nikelis – 50;

– biuretas  – 12 g/kg.

– šešiavalentis chromas (Cr VI) – 2;

– 25 g trąšos ėminio neturi būti Salmonelia spp;

– Escherichia coli ir Enterococcaceae tipų bakterijų koncentracija neturi viršyti 1000 ksv/g šviežiosios masės.

Suminis azotas (N).

Kiekviena produkte esanti azoto forma.

Fosforo pentoksidas (P2O5).

Vandenyje tirpus fosforo pentoksidas (P2O5).

Turi būti nuoroda „Sudėtyje yra organinių medžiagų“ gyvūninių  (nurodyti atitinkamą pavadinimą) ir / ar augalinių (nurodyti atitinkamą pavadinimą)“.

Organinės medžiagos kiekis sausojoje medžiagoje.

Huminės rūgštys (jei yra).

Fulvo rūgštys (jei yra).“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.  Papildau 3.1.3.1 papunkčio „Biriosios organinės-mineralinės trąšos“ lentelę A.3.1.1.4 1 papunkčiu:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„A.3.1.1.4 1

Organinės trąšos su NP trąšomis, antrinėmis maisto medžiagomis ir mikroelementais

Produktas gaunamas iš organinių medžiagų ir chemiškai ar absorbciškai su jomis sujungtų NP mineralinių trąšų, antrinių maisto medžiagų  ir mikroelementų.

Suminis kiekis – 8 % (N + P2O5).

Minimalus kiekvienos maisto medžiagos kiekis – 2,5 ℅ N, 2 % P2O5.

Organinės medžiagos kiekis (sausojoje medžiagoje) –

3%.

Produktas turi atitikti Europos Komisijos reglamento (ES) Nr. 142/2011 reikalavimus.

Kietos natūralios priemaišos (akmenys ir pan.), kurių skersmuo  iki 5 mm –  5 %. Kietos nenatūralios priemaišos (plastikas, metalas ir pan.), kurių skersmuo nuo 2 mm – 0,5 %.

Teršalai neturi viršyti šių kiekių, mg/kg sausosios medžiagos:

– kadmis (Cd): kai tręšiamajame

Produkte suminis fosforo (P) kiekis mažesnis nei 5 % fosforo pentoksido (P2O5) ekvivalento masės – 3 mg/kg sausosios medžiagos;                      kai tręšiamajame produkte suminis fosforo (P) kiekis ne mažesnis kaip 5 % fosforo pentoksido (P2O5) ekvivalento masės (fosforo trąšos) – 40 mg/kg fosforo pentoksido (P2O5); 

– švinas (Pb) – 120;

– gyvsidabris (Hg) – 1,0;

– chromas (Cr) – 70;

– cinkas (Zn) – 1500;

– varis (Cu) – 600;

– arsenas – 40;

– nikelis – 50;

– biuretas  – 12 g/kg.

– šešiavalentis chromas (Cr VI) – 2;

– 25 g trąšos ėminio neturi būti Salmonelia spp;

– Escherichia coli ir Enterococcaceae tipų bakterijų koncentracija neturi viršyti 1000 ksv/g šviežiosios masės.

Suminis azotas (N).

Kiekviena produkte esanti azoto forma.

Fosforo pentoksidas (P2O5).

Vandenyje tirpus fosforo pentoksidas (P2O5).

Turi būti nuoroda „Sudėtyje yra organinių medžiagų“ gyvūninių  (nurodyti atitinkamą pavadinimą) ir / ar augalinių  (nurodyti atitinkamą pavadinimą)“.

Organinės medžiagos kiekis sausojoje medžiagoje.

Huminės rūgštys (jei yra).

Fulvo rūgštys (jei yra).“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Papildau 3.1.3.1 papunkčio „Biriosios organinės-mineralinės trąšos“ lentelę A.3.1.1.7 papunkčiu:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„A.3.1.1.7

Organinės trąšos su NPK trąšomis

 

Produktas gaunamas iš organinių medžiagų ir  chemiškai ar absorbciškai su jomis sujungtų NPK mineralinių trąšų.

 

 

Suminis kiekis – 8 % (N + P2O5 + K2O).

Minimalus kiekvienos maisto medžiagos kiekis – 3 ℅ N, 2 % P2O5 ir 2 % K2O.

Organinių medžiagų kiekis – 10 %;

0,5% - organinis azotas

Produktas turi atitikti Europos Komisijos reglamento (ES) Nr. 142/2011 reikalavimus.

Kietos natūralios priemaišos (akmenys ir pan.), kurių skersmuo iki 5 mm – 5 %. Kietos nenatūralios priemaišos (plastikas, metalas ir pan.), kurių skersmuo nuo 2 mm – 0,5 %.

Teršalai neturi viršyti šių kiekių, mg/kg sausosios medžiagos:

– kadmis (Cd): kai tręšiamajame produkte suminis fosforo (P) kiekis mažesnis nei 5 % fosforo pentoksido (P2O5) ekvivalento masės – 3 mg/kg sausosios medžiagos; kai tręšiamajame produkte suminis fosforo (P) kiekis ne mažesnis kaip 5 % fosforo pentoksido (P2O5) ekvivalento masės (fosforo trąšos) – 40 mg/kg fosforo pentoksido (P2O5); 

– švinas (Pb) – 120;

– gyvsidabris (Hg) – 1,0;

– chromas (Cr) – 70;

– chromas – 70;

– cinkas (Zn) – 1500;

– varis (Cu) – 600;

– arsenas – 40;

– nikelis – 50;

– biuretas  – 12 g/kg.

– šešiavalentis chromas (Cr VI) – 2;

– 25 g trąšos ėminio neturi būti Salmonelia spp;

– Escherichia coli ir Enterococcaceae tipų bakterijų koncentracija neturi viršyti 1000 ksv/g šviežiosios masės.

Suminis azotas (N).

Kiekviena produkte esanti azoto forma.

Fosforo pentoksidas (P2O5).

Vandenyje tirpus fosforo pentoksidas (P2O5).

Kalio oksidas (K2O).

Turi būti nuoroda „Sudėtyje yra organinių medžiagų“ gyvūninių  (nurodyti atitinkamą pavadinimą) ir  /ar augalinių  (nurodyti atitinkamą pavadinimą)“.

Organinės medžiagos kiekis sausojoje medžiagoje.

Huminės rūgštys (jei yra).

Fulvo rūgštys (jei yra).“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Papildau 3.1.3.1 papunkčio „Biriosios organinės-mineralinės trąšos“ lentelę A.3.1.1.8 papunkčiu:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„A.3.1.1.8

Organinės trąšos su NPK trąšomis, antrinėmis maisto medžiagomis ir mikroelementais, huminėmis ir fulvo rūgštimis bei bakterijomis

 

Produktas gaunamas iš organinių medžiagų ir chemiškai ar absorbciškai su jomis sujungtų NPK mineralinių trąšų, antrinių maisto medžiagų, mikroelementų kartu pridedant bakterijų.

Suminis kiekis – 8 % (N + P2O5 + K2O).

Minimalus kiekvienos maisto medžiagos kiekis – 3 ℅ N, 2 % P2O5 ir 2 % K2O.

Organinių medžiagų kiekis – 10 %;

0,5% - organinis azotas.

Produktas turi atitikti Europos Komisijos reglamento (ES) Nr. 142/2011 reikalavimus.

Kietos natūralios priemaišos (akmenys ir pan.), kurių skersmuo iki 5 mm – 5 %. Kietos nenatūralios priemaišos (plastikas, metalas ir pan.), kurių skersmuo nuo 2 mm – 0,5 %.

Teršalai neturi viršyti šių kiekių, mg/kg sausosios medžiagos:

– kadmis (Cd) – 1,5;

– švinas (Pb) – 120;

– gyvsidabris (Hg) – 1,0;

– chromas (Cr) – 70;

– cinkas (Zn) – 1500;

– varis (Cu) – 600;

– arsenas – 40;

– nikelis – 50;

– biuretas  – 12 g/kg.

– šešiavalentis chromas (Cr VI) – 2;

–Enterococcaceae tipų bakterijų koncentracija neturi viršyti 10 ksv/g šviežiosios masės.

– 25 g tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Salmonella spp;

– 1 g tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Escherichia coli; – 25 g tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Listeria monocytogenes; – 25 g tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Vibrio spp;

– 25 g tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Shigella spp;

– 1 g tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Staphylococcus aureus;

Suminis azotas (N).

Kiekviena produkte esanti azoto forma.

Fosforo pentoksidas (P2O5).

Vandenyje tirpus fosforo pentoksidas (P2O5).

Kalio oksidas (K2O).

Turi būti nuoroda „Sudėtyje yra organinių medžiagų“ gyvūninių (nurodyti atitinkamą pavadinimą) ir/ar augalinių (nurodyti atitinkamą pavadinimą)“.

Organinės medžiagos kiekis sausojoje medžiagoje.

Huminės rūgštys.

Fulvo rūgštys.

Bakterijų rūšis (-ys), padermės.

KSV/g (koloniją sudarančiais vienetais 1 g abs. sausojo substrato).“

 

 

5. Pakeičiu 3.3.1 „Mikrobiniai augalų biostimuliatoriai“ papunktį ir jį išdėstau taip:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„C.1.1.1.1

Bakterijų biomasės produktas

Produktas pagamintas iš grynos, tam tikros rūšies bakterinės kultūros ar bakterinių kultūrų mišinio, kuris turi reikšmingą poveikį augalams įsisavinant maisto medžiagas. Produktas, gaunamas išaugintą bakterijų biomasę padauginus biriame ar sausame substrate.

1 g produkto – 100 mln. gyvybingų bakterijų padermių.

Produktas turi atitikti Europos Komisijos direktyvos (ES) Nr. 29/2000 reikalavimus.

 

Teršalai neturi viršyti šių kiekių: – kadmis (Cd) – 1,5 mg/kg;

– šešiavalentis chromas (Cr VI) – 2 mg/kg;

– švinas (Pb) – 120 mg/kg; 

– gyvsidabris (Hg) – 1,0 mg/kg;

– nikelis (Ni) – 50 mg/kg;

– arsenas (As) – 40 mg/kg;

– varis (Cu) – 600 mg/kg;

– cinkas (Zn) – 1500 mg/kg;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Salmonella spp;

– 1 g arba 1 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Escherichia coli;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Listeria monocytogenes;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Vibrio spp;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Shigella spp;

– 1 g arba 1 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Staphylococcus aureus;

– tręšiamajame produkte Enterococcaceae neturi viršyti 10 ksv/g šviežiosios masės.

Bakterijų rūšis (-ys), padermės. KSV/g (koloniją sudarančiais vienetais 1 g abs. sausojo substrato). Galiojimo laikas.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„C.1.1.1.2

Skystasis bakterijų biomasės produktas

 

Produktas pagamintas iš grynos, tam tikros rūšies bakterinės kultūros ar bakterinių kultūrų mišinio, kuris turi reikšmingą poveikį maisto medžiagų suvartojimui augalams. Produktas pagamintas skystojoje maistinėje terpėje.

1 ml produkto – 100 mln. gyvybingų bakterijų padermių.

Produktas turi atitikti Europos Komisijos direktyvos (ES) Nr. 29/2000 reikalavimus.

 

Teršalai neturi viršyti šių kiekių: – kadmis (Cd) – 1,5 mg/kg;

– šešiavalentis chromas (Cr VI) – 2 mg/kg;

– švinas (Pb) – 120 mg/kg; 

– gyvsidabris (Hg) – 1,0 mg/kg;

– nikelis (Ni) – 50 mg/kg;

– arsenas (As) – 40 mg/kg;

– varis (Cu) – 600 mg/kg;

– cinkas (Zn) – 1500 mg/kg;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Salmonella spp;

– 1 g arba 1 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Escherichia coli;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Listeria monocytogenes;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Vibrio spp;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Shigella spp;

– 1 g arba 1 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Staphylococcus aureus;

– tręšiamajame produkte Enterococcaceae neturi viršyti 10 ksv/g šviežiosios masės.

Bakterijų rūšis (-ys), padermė. KSV/ml (koloniją sudarančiais vienetais 1 ml terpės). Maistinė terpė.“

 

6. Pakeičiu 3.3.2 „Organinis nemikrobinis augalų biostimuliatorius“ papunktį ir jį išdėstau taip:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„C.2.1.1.1

Skystasis organinis produktas

 

Produktas gaunamas augalinės kilmės žaliavą apdorojus specialiais tirpikliais – ekstrahentais.

0,5 % veikliosios medžiagos. (Suma NPK).

Teršalai neturi viršyti šių kiekių: – kadmis (Cd) – 1,5 mg/kg;

– šešiavalentis chromas (Cr VI) – 2 mg/kg;

– švinas (Pb) – 120 mg/kg;

– gyvsidabris (Hg) – 1,0

mg/kg;;

– nikelis (Ni) – 50 mg/kg;

– arsenas (As) – 40 mg/kg;

– varis (Cu) – 600 mg/kg;

– cinkas (Zn) – 1500 mg/kg;

– 25 g tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Salmonella spp;

– 1 g arba 1 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Escherichia coli;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Listeria monocytogenes;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Vibrio spp;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Shigella spp;

– 1 g arba 1 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Staphylococcus aureus;

– tręšiamąjame produkte Enterococcaceae neturi viršyti 10 ksv/g šviežiosios masės.

Esančios augalų augimą veikiančios medžiagos ir jų kiekis.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„C.2.1.1.2

Produktas su kitais augalų augimo stimuliatoriais

Produktas gaunamas augalinės kilmės žaliavą apdorojus specialiais tirpikliais – ekstrahentais.

0,5 % veikliosios medžiagos. (Suma NPK).

Teršalai neturi viršyti šių kiekių: – kadmis (Cd) – 1,5 mg/kg;

– šešiavalentis chromas (Cr VI) – 2 mg/kg;

– švinas (Pb) – 120 mg/kg;

– gyvsidabris (Hg) – 1,0

mg/kg;

– nikelis (Ni) – 50 mg/kg;

– arsenas (As) – 40 mg/kg;

– varis (Cu) – 600 mg/kg;

– cinkas (Zn) – 1500 mg/kg;

– 25 g tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Salmonella spp;

– 1 g arba 1 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Escherichia coli;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Listeria monocytogenes;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Vibrio spp;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Shigella spp;

– 1 g arba 1 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Staphylococcus aureus;

– tręšiamajame produkte Enterococcaceae neturi viršyti 10 ksv/g šviežiosios masės.

Stimuliatoriaus (-ių) kiekis. Esančios augalų augimą veikiančios medžiagos ir jų kiekis.“

 

7. Pakeičiu 3.3.3 „Kiti mikrobiniai produktai“ papunktį ir jį išdėstau taip:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„C.3.1.1.1

Grybų biomasės produktas

Produktas pagamintas iš grynos, tam tikros rūšies mikroorganizmų kultūros (grybų sporos ir pan.) ar jų mišinio, kurios turi reikšmingą poveikį maisto medžiagų suvartojimui augalams arba jų buvimas šalia tam tikrų augalų rūšių ar genčių padidina šių augalų maisto medžiagų įsiurbimo gebėjimą.

1 g produkto – 0,5 mln. gyvybingų mikroorganizmų padermių

Produktas turi atitikti Europos Komisijos direktyvos (ES) Nr. 29/2000 reikalavimus.

Teršalai neturi viršyti šių kiekių: – kadmis (Cd) – 1,5 mg/kg;

– šešiavalentis chromas (Cr VI) – 2 mg/kg;

– švinas (Pb) – 120 mg/kg; 

– gyvsidabris (Hg) – 1,0 mg/kg;

– nikelis (Ni) – 50 mg/kg;

– arsenas (As) – 40 mg/kg;

– varis (Cu) – 600 mg/kg;

– cinkas (Zn) – 1500 mg/kg;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Salmonella spp;

– 1 g arba 1 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Escherichia coli;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Listeria monocytogenes;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Vibrio spp;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Shigella spp;

– 1 g arba 1 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Staphylococcus aureus;

– tręšiamajame produkte Enterococcaceae neturi viršyti 10 ksv/g šviežiosios masės.

Mikroorganizmų rūšis, padermė. KSV/g (koloniją sudarančiais vienetais 1 g abs. sauso substrato). Galiojimo laikas.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„C.3.1.1.2

Skystasis grybų biomasės produktas

Produktas pagamintas iš grynos, tam tikros rūšies grybinės kultūros (sporos ir pan.) ar jų mišinio, kurios turi reikšmingą poveikį maisto medžiagų suvartojimui augalams arba jų buvimas šalia tam tikrų augalų rūšių ar genčių padidina šių augalų maisto medžiagų įsiurbimo gebėjimą.

1 ml produkto – 0,5 mln. gyvybingų mikroorganizmų padermių.

Produktas turi atitikti Europos Komisijos direktyvos (ES) Nr. 29/2000 reikalavimus. Teršalai neturi viršyti šių kiekių:

– kadmis (Cd) – 1,5 mg/kg;

– šešiavalentis chromas (Cr VI) – 2 mg/kg;

– švinas (Pb) – 120 mg/kg; 

– gyvsidabris (Hg) – 1,0 mg/kg;

– nikelis (Ni) – 50 mg/kg;

– arsenas (As) – 40 mg/kg;

– varis (Cu) – 600 mg/kg;

– cinkas (Zn) – 1500 mg/kg;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Salmonella spp;

– 1 g arba 1 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Escherichia coli;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Listeria monocytogenes;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Vibrio spp;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Shigella spp;

– 1 g arba 1 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Staphylococcus aureus;

– tręšiamajame produkte Enterococcaceae neturi viršyti 10 ksv/g šviežiosios masės.

Mikroorganizmų rūšis. KSV/ml (koloniją sudarančiais vienetais 1 ml terpės). Maistinė terpė. Galiojimo laikas.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„C.3.1.1.3

Mikorizinių grybų produktas

Produktas, kurio sudėtyje yra mikorizinių grybų kultūros ir šių kultūrų buvimas šalia tam tikrų augalų rūšių ar genčių padidina augalams maisto medžiagų įsisavinimo gebėjimą.

1 g produkto – 0,5 mln. gyvybingų grybų padermių.

Produktas turi atitikti Europos Komisijos direktyvos (ES) Nr. 29/2000 reikalavimus. Teršalai neturi viršyti šių kiekių:

– kadmis (Cd) – 1,5 mg/kg;

– šešiavalentis chromas (Cr VI) – 2 mg/kg;

– švinas (Pb) – 120 mg/kg; 

– gyvsidabris (Hg) – 1,0 mg/kg;

– nikelis (Ni) – 50 mg/kg;

– arsenas (As) – 40 mg/kg;

– varis (Cu) – 600 mg/kg;

– cinkas (Zn) – 1500 mg/kg;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Salmonella spp;

– 1 g arba 1 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Escherichia coli;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Listeria monocytogenes;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Vibrio spp;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Shigella spp;

– 1 g arba 1 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Staphylococcus aureus;

– tręšiamajame produkte Enterococcaceae neturi viršyti 10 ksv/g šviežiosios masės.

Grybų rūšis. KSV/g pradų (koloniją sudarančiais vienetais 1 g abs. sauso substrato). Galiojimo laikas.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„C.3.1.1.4

Mikrobiologinis produktas

Produktas, kurio sudėtyje yra bakterijų ir/ar grybų kultūrų, kurių buvimas šalia tam tikrų augalų rūšių ar genčių padidina augalams maisto medžiagų įsisavinimo gebėjimą arba skatina organinių liekanų / substratų mineralizavimą taip pagerindami augalų mitybą.

1 g produkto – 5 mln. Bendras kiekis gyvybingų bakterijų padermių ir 0,5 mln. Bendras kiekis gyvybingų grybų sporų

Produktas turi atitikti Europos Komisijos direktyvos (ES) Nr. 29/2000 reikalavimus. Teršalai neturi viršyti šių kiekių:

– kadmis (Cd) – 1,5 mg/kg;

– šešiavalentis chromas (Cr VI) – 2 mg/kg;

– švinas (Pb) – 120 mg/kg; 

– gyvsidabris (Hg) – 1,0 mg/kg;

– nikelis (Ni) – 50 mg/kg;

– arsenas (As) – 40 mg/kg;

– varis (Cu) – 600 mg/kg;

– cinkas (Zn) – 1500 mg/kg;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Salmonella spp;

– 1 g arba 1 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Escherichia coli;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Listeria monocytogenes;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Vibrio spp;

– 25 g arba 25 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Shigella spp;

– 1 g arba 1 ml tręšiamojo produkto ėminio neturi būti Staphylococcus aureus;

– tręšiamajame produkte Enterococcaceae neturi viršyti 10 ksv/g šviežiosios masės.

Bakterijų ir grybelių rūšis, padermės ir jų kiekis KFV/g (koloniją sudarančiais vienetais 1 g abs. sauso substrato). Galiojimo laikas.“

 

 

 

 

Žemės ūkio ministras                                                                                                       Andrius Palionis