LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 2015 M. GEGUŽĖS 25 D. ĮSAKYMO NR. V-641 „DĖL NEPAPRASTOSIOS PADĖTIES, MOBILIZACIJOS AR KARO PADĖTIES METU REKOMENDUOJAMO MAISTO PRODUKTŲ ASORTIMENTO IR VIENO GYVENTOJO PAROS SUVARTOJIMO NORMOS PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2022 m. rugsėjo 8 d. Nr. V-1430

Vilnius

 

P a k e i č i u  Lietuvos  Respublikos  sveikatos  apsaugos  ministro  2015 m.  gegužės  25 d. įsakymą Nr. V-641 „Dėl Nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties metu rekomenduojamo maisto produktų asortimento ir vieno gyventojo paros suvartojimo normos patvirtinimo“:

1. Pakeičiu preambulę ir ją išdėstau taip:

„Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 9 straipsnio 2 dalies 3 punktu, Lietuvos Respublikos Valstybės rezervo įstatymo 4 straipsnio 5 dalimi ir Gyvybiškai svarbių funkcijų sąrašo, patvirtinto Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2022 m. sausio 5 d. nutarimu Nr. 23 „Dėl Lietuvos Respublikos mobilizacijos ir priimančiosios šalies paramos įstatymo įgyvendinimo“, 4 punktu bei siekdama nustatyti gyventojų maisto produktų būtinuosius poreikius nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties metu,“.

2. Pakeičiu nurodytu įsakymu patvirtintą Nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties metu rekomenduojamo maisto produktų asortimento ir vieno gyventojo paros suvartojimo normą ir ją išdėstau nauja redakcija (pridedama).

 

 

Sveikatos apsaugos ministras                                                                                         Arūnas Dulkys

 

 


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro

2015 m. gegužės 25 d. įsakymu Nr. V-641

(Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2022 m. rugsėjo 8 d. įsakymo Nr. V-1430

redakcija)

 

 

NEPAPRASTOSIOS PADĖTIES, MOBILIZACIJOS AR KARO PADĖTIES METU REKOMENDUOJAMAS MAISTO PRODUKTŲ ASORTIMENTAS IR VIENO GYVENTOJO PAROS SUVARTOJIMO NORMA

 

1. Maisto produktų asortimentas:

1.1. Geriamasis vanduo – 1–1,5 l/parą.

1.2. Angliavandenių šaltiniai:

1.2.1. duona – 290–400 g/parą;

1.2.2. džiūvėsiai, traški duona – 180–250 g/parą;

1.2.3. kvietiniai miltai – 180–250 g/parą;

1.2.4. makaronai – 180–250 g/parą;

1.2.5. greito paruošimo makaronai – 550–750 g/parą;

1.2.6. kruopos, kruopų dribsniai, greito paruošimo košės (grikių, avižų, ryžių, manų, miežių, perlinės ir kt.) – 180–250 g/parą;

1.2.7. ilgo tinkamumo vartoti termino sausainiai – 150–200 g/parą;

1.2.8. bulvės – 730–1000 g/parą;

1.2.9. sausos bulvių košės – 200–280 g/parą.

1.3. Baltymų šaltiniai:

1.3.1. mėsa, žuvis – 200–270 g/parą;

1.3.2. vytintas ar rūkytas kumpis, arba vytintos ar rūkytos dešros – 150–200 g/parą;

1.3.3. mėsos arba žuvies konservai – 220–300 g/parą;

1.3.4. sutirštintas pienas – 150–200 g/parą;

1.3.5. pieno milteliai – 110–150 g/parą;

1.3.6. fermentiniai sūriai – 110–150 g/parą;

1.3.7. džiovinti varškės sūriai – 260–350 g/parą.

1.4. Riebalų šaltiniai:

1.4.1. aliejus – 22–30 g/parą;

1.4.2. sviestas – 22–30 g/parą;

1.4.3. margarinas, tepieji riebalų mišiniai – 29–40 g/parą;

1.4.4. taukai – 15–20 g/parą.

1.5. Daržovės, vaisiai ir ankštiniai:

1.5.1. konservuotos daržovės ir vaisiai arba raugintos ar vakuumuotos daržovės – 220–300 g/parą;

1.5.2. konservuotos daržovių sriubos (daržovių ne mažiau 60 proc.) – 290–400 g/parą;

1.5.3. pupelės, pupos, žirniai, lęšiai – 70–100 g/parą;

1.5.4. džiovinti vaisiai – 90–120 g/parą;

1.5.5. šviežios sezoninės daržovės ir vaisiai (morkos, burokėliai, obuoliai ir pan.) – 220–300 g/parą;

1.5.6. vaisių sultys – 300–410 g/parą.

1.6. Cukrus – 11–15 g/parą.

1.7. Druska – 2,2–3 g/parą.

1.8. Maisto papildai (vitaminai A, B, C, D) – 20 proc. RMV (referencinės maistinės vertės)/gyv./parą.

1.9. Pradinio maitinimo kūdikių mišiniai 100 g/parą.

1.10. Tolesnio maitinimo kūdikių mišiniai 80 g/parą.

2. Suaugusio asmens maisto produktų norma apskaičiuota 6132 kJ/1460 kcal‒8400 kJ/2000 kcal asmens paros vartojimo kiekiui, vienam asmeniui suvartojant per parą po vieną maisto produktą iš kiekvienos 1.1–1.5 papunkčiuose nurodytos grupės (jei suvartojami du maisto produktai iš vienos grupės, jų kiekis mažinamas pusiau ir pan.). 1.6–1.8 papunkčiuose nurodyti produktai į suaugusio asmens maisto produktų normą įtraukiami po 7 parų. Suaugusio asmens maisto produktų norma turi būti ne mažesnė nei 6132 kJ/1460 kcal.

3. Vaikams pagal amžių rekomenduojama suaugusio asmens maisto produktų normos dalis: 7–18 m. – 100 proc.; 4–6 m. – 85 proc.; 1–3 m. – 70 proc. Kūdikiams iki 6 mėn. amžiaus tiekiami tik 1.9 papunktyje nurodyti maisto produktai. Kūdikiams vyresniems nei 6 mėn. tiekiami 1.10 papunktyje nurodyti maisto produktai ir 20 proc. suaugusio asmens maisto produktų normos dalis. Kiekybinės reikšmės yra vidutinės.

4. Nėščiosioms ir žindančiosioms rekomenduojama maisto produktų norma turi būti vidutiniškai 20 proc. didesnė už suaugusio asmens maisto produktų normą.

 

______________________

 

 

part_bde1f88f3b634f828930b4d54b386068_end